Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ze swojej strony mogę polecić torf kwaśny firmy Flora. Sprzedawany jest w workach po 5 l, kosztuje ok 3.50 zł. Według opisu, sporządzony jest z rozdrobnionego torfu wysokiego i pośredniego. pH = 3,5-4,5

Na bazie tego torfu są wszystkie podłoża moich owadożerów. Nie zauważyłam jakichkolwiek nieprawidłowości. Nie pleśnieje, nie pokrywa się glonami, nic z niego nie kiełkuje. Posiane na nim nasiona D. binata wykiełkowały w ciągu tygodnia, przyjęły się w nim też bez problemów roślinki wysłane bez podłoża przez jednego z hodowców.

post-6132-1347395189_thumb.jpgpost-6132-1347395205_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...
  • 3 weeks later...

Witam kupiłem torf ale był tylko taki wiecie coś może na jego temat? czy się nada do przesadzenia rosiczki i muchołówki

torfz.jpg

post-6279-1364409485_thumb.jpg

Edytowane przez barton82
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam. Chciałbym się spytać jakie macie opinie na temat torfu Athena ? Bo taki jest właśnie w ogrodniczym a czeka mnie trochę przesadzania (rosiczki, dzbanecznik) dlatego kieruję prośbę o opinie na temat tego torfu :) Ewentualnie innej firmy torf, który polecacie i jest sprawdzony.

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie warunków przechowywania. Niestety zdecydowana większość torfu była przechowywana na zewnątrz czyli śnieg i mróz. Odbija się to na jakość torfu ?

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Athenę 80L około 3 lata temu.

Wykorzystałem dużo mniej do muchołówek a reszta stoi w oryginalnym worku cały czas na balkonie w mrozie, deszczu i słońcu.

W tym roku używałem jej na początku marca do rozsady mucholi i jak na razie nie widzę żeby coś z podłożem było nie tak.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w tamtym roku i kiepski. Strasznie pleśniał a rośliny słabo rosły. Teraz przesadziłem do Atheny. Po miesiącu, dwóch będę mógł powiedzieć coś konkretnego na temat tego torfu, ponoć dobry i inni sobie chwalą.

Odnośnik do odpowiedzi