Jaras Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Witam. Część z Was zapewne wie, jak dobrze sprawdzają się koszyczki w hodowli dzbanków. Problem w tym, że na rynku jest mały wybór tych doniczek. O ile z małymi koszyczkami nie ma problemu, to z dużymi sprawa wygląda mniej różowo. Część moich dzbanków wymaga przesadzenia do większych doniczek, więc postanowiłem zrobić takie koszyczki samemu ze zwykłych doniczek produkcyjnych. Do robienia otworów postanowiłem wykorzystać wybijaki rymarskie, czyli coś takiego: http://www.hobbyhouse.pl/dziurkacze-rymars...33d57699a72cb76 Efekt: Mam nadzieję że kogoś tym zainteresowałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Ciekawie to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Ile czasu zajmuje wybicie takiej jednej średniej doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 A nie łatwiej jest rozgrzanymi do czerwoności gwoździami zrobić takie dziurki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Ile czasu zajmuje wybicie takiej jednej średniej doniczki? Zależy jak szybko opanuje się to. Z pierwszą (czarna wysoka) męczyłem się ok. 40 min Największa w 15 min. a mała na około pół szluga Dobrze się wybija na jakimś drewnianym kołku, który wystarczy do czegoś przymocować tak by nie "sprężynował". Nakładasz doniczkę i jedziesz Nie jest to idealne na masówkę, ale dla własnych potrzeb zdaje egzamin. No i wygląda zdecydowanie lepiej niż po wypalaniu gwożdziem. Edytowane 25 Marca 2012 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 A gdyby zrobić to po prostu wiertarką ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Próbowałem też wiertarką, ale zdażało się że doniczka pękała w miejscu wiercenia, a efekt końcowy wyglądał mizernie (postrzępione krawędzie). Wybijakami pracuje się o wiele przyjemniej i szybciej. A propos samych wybijaków.. to co sprzedają na allegro za kilkanaście złociszy za komplet, pochodzi z chin. Materiał z którego są wykonane, jak również krawędzie tnące nie grzeszą jakością (bez ostrzenia się nie obejdzie). Takie małe ostrzeżenie dla tych co chcieliby się tym pobawić. Edytowane 25 Marca 2012 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi