Skocz do zawartości

Doniczki - koszyczki

Jaras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Część z Was zapewne wie, jak dobrze sprawdzają się koszyczki w hodowli dzbanków. Problem w tym, że na rynku jest mały wybór tych doniczek.

O ile z małymi koszyczkami nie ma problemu, to z dużymi sprawa wygląda mniej różowo.

Część moich dzbanków wymaga przesadzenia do większych doniczek, więc postanowiłem zrobić takie koszyczki samemu ze zwykłych doniczek produkcyjnych.

Do robienia otworów postanowiłem wykorzystać wybijaki rymarskie, czyli coś takiego: http://www.hobbyhouse.pl/dziurkacze-rymars...33d57699a72cb76

Efekt:

post-4613-1332687763_thumb.jpg post-4613-1332687753_thumb.jpg post-4613-1332687773_thumb.jpg

Mam nadzieję że kogoś tym zainteresowałem ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ile czasu zajmuje wybicie takiej jednej średniej doniczki?

Zależy jak szybko opanuje się to. Z pierwszą (czarna wysoka) męczyłem się ok. 40 min :P

Największa w 15 min. a mała na około pół szluga :D

Dobrze się wybija na jakimś drewnianym kołku, który wystarczy do czegoś przymocować tak by nie "sprężynował".

Nakładasz doniczkę i jedziesz ;)

Nie jest to idealne na masówkę, ale dla własnych potrzeb zdaje egzamin. No i wygląda zdecydowanie lepiej niż po wypalaniu gwożdziem.

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem też wiertarką, ale zdażało się że doniczka pękała w miejscu wiercenia, a efekt końcowy wyglądał mizernie (postrzępione krawędzie). Wybijakami pracuje się o wiele przyjemniej i szybciej.

A propos samych wybijaków.. to co sprzedają na allegro za kilkanaście złociszy za komplet, pochodzi z chin. Materiał z którego są wykonane, jak również krawędzie tnące nie grzeszą jakością (bez ostrzenia się nie obejdzie).

Takie małe ostrzeżenie dla tych co chcieliby się tym pobawić.

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.