Skocz do zawartości

Uszczelnianie drzwiczek przesywanych

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pomysł:

Na bok drzwiczek (ten 4-6 mm) przykleić taśmę przezroczystą (zwykła) tak, aby prawie dotykała drugiej szyby (może dotykać, ale podczas przesuwania będzie "dziwny" dźwięk). Następnie przycinamy taśmę wystającą z niepożądanej strony ostrym nożem (ja przycinałem biurowym), a dokładniej to jedziemy nim przy szybie i lekko ale bardzo lekko możemy ciągnąć za taśmę.

Mam nadzieję, że zrozumieliście o co "biega". Zdjęć nie wstawie, bo limit mi się niemalże skończył :P. Sposób sprawdzony, używam 2 miesiące.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w podobny sposób uszczelniłem takie drzwiczki, tyle że gąbką samoprzylepną do uszczelniania zwykłych drzwi, trzeba tylko uważać, bo się czasem wkręca przy przesuwaniu i rozciąga, bądź urywa. Gąbkę zastosowałem w prostych względów, żeby chłodek z terrarium nie uciekał. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Jeszcze lepszym sposobem jest cieńka warstwa kleju do szkła na kancie szyby uszczelka niewidoczna nieściągalna i nie mruszeje jak niestety uszczelki do szyb ale te też są dobrym rozwiązaniem choć trzba je co jakiś czas wymieniać

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.