Farmer Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Witam. Po raz kolejny chciałbym zamieścić zdjęcia rośliny abyście mogli ocenić, czy wszystko z nią ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Jakieś 50 % padło, to co zielone przesadziłbym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Dobrze to nie wygląda. Przesuszenie? Wyciągnąć z doniczki, rozdzielić i to co zielona (jak poprzednik) posadzić do nowego podłoża. Inaczej wszystko trafi niedługo do śmietnika (czytaj uschnie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) A nie jest to czasem normalne zjawisko ? Zawsze takie coś robi się u mnie tylko i wyłącznie w okresie zimy. Już raz tak miałem i z rośliną było ok. Woda ciągle w podstawku. Z prawie każdej strony wyrasta nowa roślina. Edytowane 26 Marca 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ja bym to wszystko wyciął równo z podłożem i dał w słoneczne miejsce. Oczywiście podłoże powinno być mokre. Po jakimś czasie z korzeni odbiją nowe rosice. Robiłem już tak z tropikalnymi nie jeden raz i nie było problemów. Zresztą nawet na forum pokazywałem kiedyś jak z jednej padniętej rosiczki uzyskałem kilka sztuk tym sposobem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 W takim razie zdrowe rośliny przesadzę do oddzielnych doniczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Od korzenia zazwyczaj odbijają (nie wszystkie gatunki oczywiście). Tylko trzeba wyciąć to co suche. Za estetyczne wyglądać to nie będzie, a że są jeszcze całe rośliny to poleciłem przesadzanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Oczywiście to co zielone można rozsadzić. Martwe daj w osobną doniczkę i zrób tak jak pisałem. Nie testowałem tego na wszystkich, ale z pospolitymi typu aliciae, spatulata, venusta, madagascariensis, capensis, admirabilis nie ma problemów, pod warunkiem że korzenie nie są nadgnite. Edytowane 26 Marca 2012 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi