Skocz do zawartości

Roślina - czy wszystko z nią ok ?

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

A nie jest to czasem normalne zjawisko ? Zawsze takie coś robi się u mnie tylko i wyłącznie w okresie zimy. Już raz tak miałem i z rośliną było ok. Woda ciągle w podstawku. Z prawie każdej strony wyrasta nowa roślina.

Edytowane przez mikolaj90
Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to wszystko wyciął równo z podłożem i dał w słoneczne miejsce. Oczywiście podłoże powinno być mokre. Po jakimś czasie z korzeni odbiją nowe rosice.

Robiłem już tak z tropikalnymi nie jeden raz i nie było problemów. Zresztą nawet na forum pokazywałem kiedyś jak z jednej padniętej rosiczki uzyskałem kilka sztuk tym sposobem.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście to co zielone można rozsadzić. Martwe daj w osobną doniczkę i zrób tak jak pisałem.

Nie testowałem tego na wszystkich, ale z pospolitymi typu aliciae, spatulata, venusta, madagascariensis, capensis, admirabilis nie ma problemów, pod warunkiem że korzenie nie są nadgnite.

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.