Skocz do zawartości

Dwuletnie nasiona - opłaca się siać?

Maxer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakoś dzisiaj naszła mnie chęć by znów spróbować zasiać rosiczki D. Spatulata. Próbowałem już 2 lata temu, nawet dorosły do wielkości około 7mm średnicy jednak pewnego dnia zapomniałem dolać wody i słońce je zasuszyło. To mnie trochę zdemotywowało, jednak teraz odzyskałem chęci więc zwracam się do Was z pytaniem czy opłaca się siać te dwuletnie nasiona, wyrośnie coś z nich czy raczej nie? Były trzymane w woreczku strunowym w ciemnym miejscu. Jak coś to ile ich zasiać by było chociaż kilka sztuk?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym siał :) Zresztą dużo to nie kosztuje, doniczka z torfem i woda, a prawdopodobieństwo, że wykiełkują jest dość wysokie. Nie wiem ile ich masz, ale wysiej normalnie co 0,5-1 cm i już. Słońca jest coraz więcej więc tym większa szansa.

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, dwa dni bez słońca i na torfie pojawiła się pleśń, co można zastosować by się jej pozbyć? Są jakieś domowe sposoby? Bo najwcześniej jakiś preparat mogę kupić w poniedziałek.

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie! Topsin jest przerażająco drogi :D

Za opakowanie 6ml (firmy BROS) dałem 6,90zł a to chyba nie jest zbyt dużo, tym bardziej ze starczy na bardzo długo, bo póki co zużyłem 0,2 ml na zrobienie 200ml roztworu a i tak zużyłem tylko około 100ml. Przeliczając, za jednorazowe pozbycie się pleśni zapłacisz 11 i pół grosza + koszt wody :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.