Maxer Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Witam, jakoś dzisiaj naszła mnie chęć by znów spróbować zasiać rosiczki D. Spatulata. Próbowałem już 2 lata temu, nawet dorosły do wielkości około 7mm średnicy jednak pewnego dnia zapomniałem dolać wody i słońce je zasuszyło. To mnie trochę zdemotywowało, jednak teraz odzyskałem chęci więc zwracam się do Was z pytaniem czy opłaca się siać te dwuletnie nasiona, wyrośnie coś z nich czy raczej nie? Były trzymane w woreczku strunowym w ciemnym miejscu. Jak coś to ile ich zasiać by było chociaż kilka sztuk? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ja bym siał Zresztą dużo to nie kosztuje, doniczka z torfem i woda, a prawdopodobieństwo, że wykiełkują jest dość wysokie. Nie wiem ile ich masz, ale wysiej normalnie co 0,5-1 cm i już. Słońca jest coraz więcej więc tym większa szansa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 A co ryzykujesz wysiewając? Spróbuj może się uda...z tego co piszą na innej stronie to nasionka spatulaty mają długą trwałość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Mam ich dużo ponad 100. Dzięki za rady, idę siać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahooo Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Mam dosyć świeże nasiona spatulaty i czekam ponad 2 tyg i nic wiec będziesz musiał się uzbroić w cierpliwość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Nasiona kiełkują nawet do dwóch miesięcy (nawet popularne gatunki). Wiele zależy od ich wieku, sposobu przetrzymywania, temperatury po wysianiu, ilości światła temperatury itd. Trzeba czekać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Ehh, dwa dni bez słońca i na torfie pojawiła się pleśń, co można zastosować by się jej pozbyć? Są jakieś domowe sposoby? Bo najwcześniej jakiś preparat mogę kupić w poniedziałek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Światło, przewiewne miejsce i zraszanie woda. W poniedziałek leć po topsin. Mi pomógł. Pleśń zniknęła a nasionka kiełkują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja pleśń zwalczyłem niczym i lampką . Nie miałem środków na topsin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Faktycznie! Topsin jest przerażająco drogi Za opakowanie 6ml (firmy BROS) dałem 6,90zł a to chyba nie jest zbyt dużo, tym bardziej ze starczy na bardzo długo, bo póki co zużyłem 0,2 ml na zrobienie 200ml roztworu a i tak zużyłem tylko około 100ml. Przeliczając, za jednorazowe pozbycie się pleśni zapłacisz 11 i pół grosza + koszt wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie miałem gdzie kupić, miałem możliwość tylko na internecie. Internet = oplata za przesyłkę. A ja nie miałem żadnych środków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Udało się, kilkanaście nasionek już wykiełkowało. ;] Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi