Skocz do zawartości

Przesadzanie rośliny

Tomason

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

chciałbym przesadzić moją rośline ponieważ korzenie powoli wychodzą z doniczki

jednak ma ona wykształcony prawie cały jeden pęd - widać już białe płatki na pączkach i drugi ok. 10 cm

czytałem w poradniku źe po przesadzeniu roślina hamuje wzrost na nawet 2-3 tyg

czy można ją teraz przesadzić? bo chcę żeby zakwitłą :D

Edit: Cephalotus 17:32 28.03.2012, bardzo grzecznie proszę, aby stosować zasady poprawnej pisowni. Do pomijania dużej litery na początku zdania i stawiania np. "kropki" na jego końcu, nie upoważnia żadna dolegliwość. Zwracam uwagę na przyszłość.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie naruszysz bryły korzeniowej (nie będziesz rozbijał całości po wyciągnięciu z doniczki) to można.

planuję delikatnie wypłukać - mała miska i torf powinien "odejść" od doniczki

chciałbym ją posadzić w nowy ponieważ tamten jest słabej jakości, jest zbity i korzenie wystają już z doniczki

czy dało by się czy coś się stanie z pędem? już kilka dni i będzie kwitła :D

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ją próbował rozciąć doniczkę. Gdy będzie naderwana, możesz pociągnąć za dwa rogi, i dalej to już samo pójdzie. Uważaj aby bryła torfu się nie rozsypała. Taką bryłę możesz wsadzić do nowej doniczki i dać więcej torfu... Jest duże ryzyko, że może się rozwalić. Zależy jak mocno jest ubita.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ją próbował rozciąć doniczkę. Gdy będzie naderwana, możesz pociągnąć za dwa rogi, i dalej to już samo pójdzie. Uważaj aby bryła torfu się nie rozsypała. Taką bryłę możesz wsadzić do nowej doniczki i dać więcej torfu... Jest duże ryzyko, że może się rozwalić. Zależy jak mocno jest ubita.

Przesadziłem ją delikatnie i tak 1/3 torfu została a w reszcie nie było korzeni.

Mija drugi dzień a pęd się dalej rozwija :D

Odnośnik do odpowiedzi

To super! :)

Misja wypełniona, gratulacje... :)

Dziękuję :)

Jeszcze poczekam i będę dalej obserwował :D

Kupiłem dużą doniczkę podłużną gdzie wsadziłem dwie roślinki :P

Doniczka posiada dużo dziurek i takich jakby kratownic - podłużne dziurki :)

Jak będę miał wolną chwilę to zamieszczę zdjęcie. Zaciekawiło mnie to w tej doniczce że jest wskaźnik ilości wody w podstawce co bardzo ułatwia sprawę.

Torf to TORF NIEODKWASZONY DO ROŚLIN OWADOŻERNYCH

pH 3-5 kupiony w Auchan :D

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę tak się to nazywa? Nie ukrywam zaskoczenia. :D

Tak. Napisałem rodzicom jaki mają kupić, firmy, nazwy, co ma na nich pisać, a ci wracają z Torfem nieodkwaszonym dla roślin owadożernych. :D

Jakość póki co dobra - w 20l znalazłem ze 5 małych kawałków drewienek a tak to dobrze :D

O i jeszcze jest dopisane - idealne podłoże beznawozowe :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.