Tomason Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 witam, chciałbym przesadzić moją rośline ponieważ korzenie powoli wychodzą z doniczki jednak ma ona wykształcony prawie cały jeden pęd - widać już białe płatki na pączkach i drugi ok. 10 cm czytałem w poradniku źe po przesadzeniu roślina hamuje wzrost na nawet 2-3 tyg czy można ją teraz przesadzić? bo chcę żeby zakwitłą Edit: Cephalotus 17:32 28.03.2012, bardzo grzecznie proszę, aby stosować zasady poprawnej pisowni. Do pomijania dużej litery na początku zdania i stawiania np. "kropki" na jego końcu, nie upoważnia żadna dolegliwość. Zwracam uwagę na przyszłość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Jeśli nie naruszysz bryły korzeniowej (nie będziesz rozbijał całości po wyciągnięciu z doniczki) to można. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 28 Marca 2012 Autor Share Napisano 28 Marca 2012 Jeśli nie naruszysz bryły korzeniowej (nie będziesz rozbijał całości po wyciągnięciu z doniczki) to można. planuję delikatnie wypłukać - mała miska i torf powinien "odejść" od doniczki chciałbym ją posadzić w nowy ponieważ tamten jest słabej jakości, jest zbity i korzenie wystają już z doniczki czy dało by się czy coś się stanie z pędem? już kilka dni i będzie kwitła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Ja bym poczekał, nie ma po co niepotrzebnie ryzykować skoro jeszcze kilka(kilkanaście) dni i zakwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Moje próby przesadzania roślin z pędami - chociaż co prawda wiele ich nie było - zawsze kończyły się czernieniem pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Ja bym ją próbował rozciąć doniczkę. Gdy będzie naderwana, możesz pociągnąć za dwa rogi, i dalej to już samo pójdzie. Uważaj aby bryła torfu się nie rozsypała. Taką bryłę możesz wsadzić do nowej doniczki i dać więcej torfu... Jest duże ryzyko, że może się rozwalić. Zależy jak mocno jest ubita. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Ja bym ją próbował rozciąć doniczkę. Gdy będzie naderwana, możesz pociągnąć za dwa rogi, i dalej to już samo pójdzie. Uważaj aby bryła torfu się nie rozsypała. Taką bryłę możesz wsadzić do nowej doniczki i dać więcej torfu... Jest duże ryzyko, że może się rozwalić. Zależy jak mocno jest ubita. Przesadziłem ją delikatnie i tak 1/3 torfu została a w reszcie nie było korzeni. Mija drugi dzień a pęd się dalej rozwija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 To super! Misja wypełniona, gratulacje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 To super! Misja wypełniona, gratulacje... Dziękuję Jeszcze poczekam i będę dalej obserwował Kupiłem dużą doniczkę podłużną gdzie wsadziłem dwie roślinki Doniczka posiada dużo dziurek i takich jakby kratownic - podłużne dziurki Jak będę miał wolną chwilę to zamieszczę zdjęcie. Zaciekawiło mnie to w tej doniczce że jest wskaźnik ilości wody w podstawce co bardzo ułatwia sprawę. Torf to TORF NIEODKWASZONY DO ROŚLIN OWADOŻERNYCH pH 3-5 kupiony w Auchan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Torf to TORF NIEODKWASZONY DO ROŚLIN OWADOŻERNYCH pH 3-5 kupiony w Auchan Naprawdę tak się to nazywa? Nie ukrywam zaskoczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Naprawdę tak się to nazywa? Nie ukrywam zaskoczenia. Tak. Napisałem rodzicom jaki mają kupić, firmy, nazwy, co ma na nich pisać, a ci wracają z Torfem nieodkwaszonym dla roślin owadożernych. Jakość póki co dobra - w 20l znalazłem ze 5 małych kawałków drewienek a tak to dobrze O i jeszcze jest dopisane - idealne podłoże beznawozowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Czyżby powstał torf specjalnie dla owadożerów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 powiadasz w auchan'ie? musze się wybrać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 tak Dla osób które chcą kupić: -W dziale ogrodniczym - duży napis TORF NIEODKWASZONY, mniejszymi literkami dla roślin owadożernych pH 3-5 pakowane po 20, 60, 80 l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 O, jak fajnie... Dzięki za info, przyda się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi