Skocz do zawartości

Przesadzanie rośliny

Tomason

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

chciałbym przesadzić moją rośline ponieważ korzenie powoli wychodzą z doniczki

jednak ma ona wykształcony prawie cały jeden pęd - widać już białe płatki na pączkach i drugi ok. 10 cm

czytałem w poradniku źe po przesadzeniu roślina hamuje wzrost na nawet 2-3 tyg

czy można ją teraz przesadzić? bo chcę żeby zakwitłą :D

Edit: Cephalotus 17:32 28.03.2012, bardzo grzecznie proszę, aby stosować zasady poprawnej pisowni. Do pomijania dużej litery na początku zdania i stawiania np. "kropki" na jego końcu, nie upoważnia żadna dolegliwość. Zwracam uwagę na przyszłość.

Odnośnik do odpowiedzi

Marrom napisał:
Jeśli nie naruszysz bryły korzeniowej (nie będziesz rozbijał całości po wyciągnięciu z doniczki) to można.

planuję delikatnie wypłukać - mała miska i torf powinien "odejść" od doniczki

chciałbym ją posadzić w nowy ponieważ tamten jest słabej jakości, jest zbity i korzenie wystają już z doniczki

czy dało by się czy coś się stanie z pędem? już kilka dni i będzie kwitła :D

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ją próbował rozciąć doniczkę. Gdy będzie naderwana, możesz pociągnąć za dwa rogi, i dalej to już samo pójdzie. Uważaj aby bryła torfu się nie rozsypała. Taką bryłę możesz wsadzić do nowej doniczki i dać więcej torfu... Jest duże ryzyko, że może się rozwalić. Zależy jak mocno jest ubita.

Odnośnik do odpowiedzi

sikorbs napisał:
Ja bym ją próbował rozciąć doniczkę. Gdy będzie naderwana, możesz pociągnąć za dwa rogi, i dalej to już samo pójdzie. Uważaj aby bryła torfu się nie rozsypała. Taką bryłę możesz wsadzić do nowej doniczki i dać więcej torfu... Jest duże ryzyko, że może się rozwalić. Zależy jak mocno jest ubita.

Przesadziłem ją delikatnie i tak 1/3 torfu została a w reszcie nie było korzeni.

Mija drugi dzień a pęd się dalej rozwija :D

Odnośnik do odpowiedzi

sikorbs napisał:
To super! :)

Misja wypełniona, gratulacje... :)

Dziękuję :)

Jeszcze poczekam i będę dalej obserwował :D

Kupiłem dużą doniczkę podłużną gdzie wsadziłem dwie roślinki :P

Doniczka posiada dużo dziurek i takich jakby kratownic - podłużne dziurki :)

Jak będę miał wolną chwilę to zamieszczę zdjęcie. Zaciekawiło mnie to w tej doniczce że jest wskaźnik ilości wody w podstawce co bardzo ułatwia sprawę.

Torf to TORF NIEODKWASZONY DO ROŚLIN OWADOŻERNYCH

pH 3-5 kupiony w Auchan :D

Odnośnik do odpowiedzi

beginner napisał:
Naprawdę tak się to nazywa? Nie ukrywam zaskoczenia. :D

Tak. Napisałem rodzicom jaki mają kupić, firmy, nazwy, co ma na nich pisać, a ci wracają z Torfem nieodkwaszonym dla roślin owadożernych. :D

Jakość póki co dobra - w 20l znalazłem ze 5 małych kawałków drewienek a tak to dobrze :D

O i jeszcze jest dopisane - idealne podłoże beznawozowe :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.