jacko Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 witam Mam pytanie dotyczące tłustosza konkretnie tiny. Mianowicie posadziłem trzy tłustosze do jednej dużej misy tak aby miały one dużo miejsca. Podlewam je od góry, doniczka nie ma otworów w dnie. Rosną przy oknie południowym. Ku mojemu zaskoczeniu rośliny urosły do bardzo dużych rozmiarów (większych niż wtedy gdy były podlewane przez podsiąkanie. Moje pytania: Kiedy roślinka czółaby się lepiej: gdyby był podlewany od góry, czy przez podsiąkanie? Z mojej obserwacji wynika, iż gdyby był podlewany od góry... Roslinki mają bardzo dużo miejsca - czy mam i tak przesadzić je do większej doniczki, czy zostawić w tej samej i tylko wymienić ziemię? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 1) swoje tłustosze, z racji kompozycji, podlewam tylko od góry i nigdy nie narzekały, 2) bardzo źle że nie doniczka nie ma otworów. Podłoże może o wiele łatwiej zgnić/rozłożyć się. Nie mówiąc już o tym że tłustosze zbyt mokrego podłoża nie lubią. Proponowałbym przesadzić do doniczki z odpływem/dziurami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Ja tam się skłaniam ku temu, że na dworze pada deszcz, a co by nie było, te rośliny rosną na dworze, choć nie koniecznie w Polsce. Nie muszą być otwory w doniczce... To znaczy, nie koniecznie od spodu, ale koniecznie jakiś jeden odpływowy, z boku powinien być. W innym przypadku będzie bajorko, chyba, że masz spore wyniesienie. Ja w dużej donicy uprawiam tłustosze od lat i wcale nie narzekają. Oczywiście rodzime tłustosze i do tego okrągły rok na dworze. Zdecydowanie preferują mieć wilgotno, a nie mokro. Chyba, że Tina lubi dużo wody, ale wydaje mi się, że nie koniecznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 a czy mam przesadzić je do doniczki o tej samej wielkości tylko z otworami na dnie, czy do doniczki o większym rozmiarze? W starej doniczce mają one dużo miejsca... Pozdro Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi