Skocz do zawartości

Dziwny dzbanecznik

Stig25

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja podłączę się pod tego posta.

Otóż z kolei mój dzbanecznik wypuszcza nowe liście z zalążkami dzbanków, które zaraz po wytworzeniu usychają.

Dodam że dzbanecznik jest już dawno zaaklimatyzowany (jest u mnie ponad 1,5 roku) stoi na południowym parapecie w podstawie wypełnionej keramzytem, pod doniczką podstawek podlewam od góry.

Dlaczego tak się dziej?

Odnośnik do odpowiedzi

Marron z tego co się orientuję w przypadku Nepenthes ventricosa nie jest wymagane doświetlanie (a taka ponoć odmianę zakupiłem)

Tak nie doświetlam stoi bezpośrednio na parapecie

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od odmiany

Te ogólnodostępne nie wymagają terra, możesz spryskiwać roślinkę telko nie w ostrym słońcu

Rób to z rana lu po zachodzie słońca

Ja dodatkowo by szybko nie parowało nakrywam folią

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

Dla zwiększenia wilgotności możesz też pod doniczkę dać tacę z wodą i ewentualnie keramzytem. Ale tak, by ta woda nie miała dostępu do torfu, bo wtedy przelejesz roślinkę.

Btw. na liściu, którego dzbanek usechł, może wyrosnąć następny?

Odnośnik do odpowiedzi

Tematu nie zamykam, bo może ktoś jeszcze o coś podobnego zapyta, choć tematów podobnych było już co najmniej kilka, a odpowiedzi na Wasze pytania można znaleźć również w FAQ.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.