Stig25 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Hej mam troszkę dziwnego dzbanka gdyż jego odrosty mają dzbanki a sama roślina nie. Gdy zaczyna już robić dzbanek to on usycha. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Odrosty są bliżej gleby (mają większą wilgotność) i dodatkowo są mniej wrażliwe na słabe warunki hodowli. Dorosłe dzbanki wymagają stabilnych i w miarę dobrych warunków aby mogły się wytworzyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Ja podłączę się pod tego posta. Otóż z kolei mój dzbanecznik wypuszcza nowe liście z zalążkami dzbanków, które zaraz po wytworzeniu usychają. Dodam że dzbanecznik jest już dawno zaaklimatyzowany (jest u mnie ponad 1,5 roku) stoi na południowym parapecie w podstawie wypełnionej keramzytem, pod doniczką podstawek podlewam od góry. Dlaczego tak się dziej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Domyślam się, że nie jest doświetlany sztucznie. Jeśli tak to trzeba poczekać do późnej wiosny na nowe dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Marron z tego co się orientuję w przypadku Nepenthes ventricosa nie jest wymagane doświetlanie (a taka ponoć odmianę zakupiłem) Tak nie doświetlam stoi bezpośrednio na parapecie Edytowane 31 Marca 2012 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Czyli co teraz najlepiej zrobić ? Dać go do terrarium (najpierw musiałbym je zrobić)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Zależy od odmiany Te ogólnodostępne nie wymagają terra, możesz spryskiwać roślinkę telko nie w ostrym słońcu Rób to z rana lu po zachodzie słońca Ja dodatkowo by szybko nie parowało nakrywam folią Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Dla zwiększenia wilgotności możesz też pod doniczkę dać tacę z wodą i ewentualnie keramzytem. Ale tak, by ta woda nie miała dostępu do torfu, bo wtedy przelejesz roślinkę. Btw. na liściu, którego dzbanek usechł, może wyrosnąć następny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Btw. na liściu, którego dzbanek usechł, może wyrosnąć następny? Chyba nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Nawet na pewno nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 na liściu, którego dzbanek usechł, może wyrosnąć następny? NIE. raz uschnięty dzbanek lub zalążek pozostawia sam liść Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Podziękować Wam podziękuję, ale skoro odpowiedź padła, prosiłbym nie robić off topu, gdyż temat nie jest mój. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Tematu nie zamykam, bo może ktoś jeszcze o coś podobnego zapyta, choć tematów podobnych było już co najmniej kilka, a odpowiedzi na Wasze pytania można znaleźć również w FAQ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja mam ten sam problem .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Miałem ten sam problem z N.Rebecca Soper, ale po dodaniu podstawki z keramzytem zaczął dzbankować. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi