Tomason Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Moja muchołówka zaczęła kwitnąć Przeczytałem w poradniku, że teraz muszę ją zapylić. Początkowo miałem nadzieję, że zrobią to pszczoły gdyby nie 10* na dworze i deszcz wraz z silnym wiatrem... 1. Czy mam brać pyłek z jednego kwiatka do drugiego ale z tego samego pędu? 2. Kiedy będę wiedział że jest zapylony? 3. Co potem? Kiedy nasiona i co z nimi zrobić (jakie warunki wysiewu) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 1. Jak masz jedną roślinę to bez różnicy, to i tak ten sam materiał genetyczny i samozapylenie. 2. Poradnik str. 21. 3. Poradnik str. 21/22. Dodatkowo: 1. http://www.flytrapcare.com/phpBB3/how-to-p...022.html#p58381 2/3. http://www.flytrapcare.com/phpBB3/venus-fl...358.html#p76748 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 I jeszcze z tłumacza: http://translate.google.com/translate?u=ht...=1&ie=UTF-8 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 dziękuję wszystkim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 i jeszcze pytanie... Lepiej kiełkować w wodzie czy od razu w torfie? Chodzi mi która jest bezpieczniejsza i ma większy % kiełkowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 i jeszcze pytanie... Lepiej kiełkować w wodzie czy od razu w torfie? Chodzi mi która jest bezpieczniejsza i ma większy % kiełkowania. Jak uzyskasz nasiona to możesz spróbować jednej i drugiej metody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Metoda kiełkowania "na wodzie" dopiero jest testowana przez nas. Proponuje więc tak jak pisał latos333 - próbować jednej i drugiej metody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Ten w wodzie to nowy sposób więc mało osób go jeszcze stosowało. Sam jestem ciekaw bo moje podwójne pędy lada chwila zakwitną i może pobawię się z nasionami. Nie mam doświadczenia w wysiewaniu ale raz się bawiłem na torfie i 100% z moich nasion wykiełkowało. A z pędu kwiatowego po raz drugi nic nie będzie bo zgniły a młode i krótkie były. No nie umiem i tyle a na takim rozmnażaniu mnie nie zależy i mało razy próbowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Tak też zrobię... I już ostatnie pytanie Jaka ma być odległość pomiędzy nasionami/sadzonkami w doniczce po wysianiu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Mniej więcej takiej wielkości można spodziewać się po około dwóch latach Rosną bardzo powoli a przez pierwszą zimę część może nie przetrwać więc nie przejmuj się na początek odległościami pomiędzy wysianymi nasionami. Będziesz miał sporo czasu na ewentualne rozsadzanie więc sypnij na torf blisko siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi