m2arian2 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Jakie długie liście muszą mieć rosiczki aby dało sie je rozmnożyć z liścia? Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez m2arian2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Wystarczy poszukać (artykuł na necie), im większy liść tym większa sadzonka . Wystarczy liść o np. 5cm i masz dość dużą sadzonkę i pamiętaj, Odcinaj jak najbliżej bulwy. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez VistaManiak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 jaka to rosiczka?? a tak poza to rozsadzanie rosiczki poprzez podział w tym przypadku przez liść ( przynajmniej u mnie) jest mało efektowne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 jest mało efektowne. *efektywne Chociaż zbyt efektowne też nie jest, nie ma co się oszukiwać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Z tego co pamiętam to ja robiłem tak, że brałem najmłodszego liścia, ale całkowicie rozwiniętego, ciąłem go na 1,5-3 centymetrowe kawałki i nie przykrywałem torfem tylko kładłem na torfie (włoskami do góry), dociskałem do podłoża a potem doniczkę zakrywałem folią z dziurkami i działało. Z tym, że to mało efektywny sposób to faktycznie nie będzie się miało nagle olbrzymiej ilości młodych roślinek, ale zdecydowanie będą szybciej rosły. Dodam jeszcze, że najczęściej nowe rośliny nie wyrastały z końców, ale ze środka liścia. ps. Obcinałem żyletką, bo nożyczki miażdżą tkankę roślin. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez PAWELzPOLSKI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi