Tomason Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam, dzisiaj robiąc zdjęcia zauważyłem, że płatki kwiatka muchołówki zwinęły się w "rulonik" . Czy oznacza to, że został zapylony <bo tak mi się wydaję>? Dodam, że sam nie zapylałem i żaden owad tego nie zrobił. Muchołówka stała na parapecie przez kilka dni nie ruszana... oto zdjęcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Nie stwierdzisz tego póki nie zobaczysz nasion. Kwiat nie musi być zapylony, by móc przekwitnąć. A czy przedostało sie jakieś ziarno pyłku na słupek to jedynie Bóg raczy wiedzieć, lub mikroskop Ale trzeba przyznać kwiaty i zdjęcia piekne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Nie stwierdzisz tego póki nie zobaczysz nasion. Kwiat nie musi być zapylony, by móc przekwitnąć. A czy przedostało sie jakieś ziarno pyłku na słupek to jedynie Bóg raczy wiedzieć, lub mikroskop Ale trzeba przyznać kwiaty i zdjęcia piekne. dziękuję kwiat utrzymywał się 5 dni i dopiero wczoraj słupek zrobił się "pierzasty" czyli można zapylać poczekałem do dziś a tu... koniec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 wyślę że mógł zostać zapylony nawet przez to ze ruszyłeś niechcący kwiatkiem i pyłek został umieszczony na znamieniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 A z skąd wiesz że kwiatek nie został zapylony przez owada? Przecież mogła to zrobić przypadkowa mucha która usiadła na kwiatku a Ty nie zauważyłeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Ja mam pytanko, jakim aparatem robiłeś te fotki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 A z skąd wiesz że kwiatek nie został zapylony przez owada? Przecież mogła to zrobić przypadkowa mucha która usiadła na kwiatku a Ty nie zauważyłeś. Bo w pokoju w którym była ostatnio nie ma much A wygląda jakby został zapylony? Zdjęcia robione aparatem Panasonic DMC-FZ8. Więcej zdjęć tutaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 wyślę że mógł zostać zapylony nawet przez to ze ruszyłeś niechcący kwiatkiem i pyłek został umieszczony na znamieniu. co do tego to nie jestem pewien bo się pręciki odginają jak kwiat jest gotowy do zapylenia ale możliwe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 u mojej muchołówki 4z 5 kwiatów zapyliłem ja a wiec jest to chyba możliwe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi