Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Niestety ale zdjęcia kiedy sadzonki umieściłem w torfie nie mam. Liście zostały umieszczone w torfie ok. 2 tyg. temu. Stan na 04.04.2012 P. Esseriana. Na zdjęciu tego nie widać ale niektóre liście puściły już mały korzeń. D.1 D.2 Tak mi się to spodobało że w tym celu postanowiłem poświęcić roślinę mateczną P. Ehlersiae [ixmiquilpan]. Na zdjęciu nie za bardzo widać taką maleńką ''grudkę'' przy niektórych liściach. Stan na 06.04.2012 P. Ehlersiae [ixmiquilpan]. Widać już takie małe liście które są zaznaczone w kółeczku. Zdjeć P. Esserniany nie daje bo nic się nie zmieniło. Stan na 12.04.2012 P. Ehlersiae [ixmiquilpan]. Są już bardzo dobrze widoczne liście. Z 7 liści ukorzeniło się 6. Niestety ale jeśli chodzi o P. Esseriana, doniczka nr 1 to ukorzenił się tylko 1 liść W doniczce nr. 2 jeszcze wszystkie liście są zielone więc może coś z tego jeszcze być... Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 No to teraz tylko czekać na kolejne fotki z widocznymi już małymi sadzonkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Przed chwilą się dobrze przyjrzałem i dwa liście P. Ehlersiae mają juć maleńki listek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Czy to tlustosz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie, dzbanecznik....No przecież napisałem że to Pinguicula Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Nie, dzbanecznik....No przecież napisałem że to Pinguicula Nie znalem nazwy Lacinskiej Tlustosza . I wybacz za brak polskich znaków gdyz pisze z angielskiego Windows ME i co mi wychodzi to tylko : ó Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Jezu...przecież można se wpisać po prostu w google P. Ehlerisiae np. nie? Dodałem ''P.S''... Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 podłoże mogło by być lepsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 To znaczy? Jest to torf i perlit 2:1. Rosną tak inne tłustosze i nie ma z tym problemu. Myślałem nad piaskiem ale nie wiem czy piasek o bardzo drobnej frakcji jest dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Ja stosuję mieszankę torfu z perlitem, wermikulitem, piaskiem, żwirem i dolomitem. Cephalotus, zdaje się, polecał taką. Rosną nieźle, choć zbyt krótko testuję to podłoże, żeby proponować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 ja mam piasek:wermikulit:perlit:pokruszoną lawe 1:1:1:1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Kupiłem ostatnio piasek czerwony z exo terra. Niestety ale jest to bardzo drobny piasek, prawie proszek. W najbliższym czasie pójdę na miasto i kupię trochę kwarcowego piachu. Btw, z skąd Wy ten pumeks i lawę bierzecie? Bo planuję zrobić taki mix- perlit,:piasek:wermikulit i jak zdobędę to do tego ten pumeks i lawę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Lawę i pumeks? Np. z Allegro. Ja dodaję nieco torfu, tak z 15%. Reszta to perlit, gruboziarnisty piasek, drobny keramzyt, lawa, pumeks i wermikulit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) wermikulit jest trudno dostępny w sklepach. raczej tylko ebay lub allegro. perlit w dobrych ogrodniczych pumeksu nie stosuje wiec nie wiem. lawe mozna kupic w sklepie zoologicznym. ja sobie sam rozdrabniam. (takie bryki jak do akwarium do rybek) Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez P.K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 No to teraz muszę dokupić pumeks, lawę i gruboziarnisty piasek P.S - O jaki to pumeks chodzi? Bo pokazuje mi się tylko taki do stóp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi