Skocz do zawartości

Sadzonki liściowe tłustosza

Gekon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety ale zdjęcia kiedy sadzonki umieściłem w torfie nie mam. Liście zostały umieszczone w torfie ok. 2 tyg. temu.

Stan na 04.04.2012

P. Esseriana. Na zdjęciu tego nie widać ale niektóre liście puściły już mały korzeń.

D.1

post-5634-1333553509_thumb.jpg

D.2 Tak mi się to spodobało że w tym celu postanowiłem poświęcić roślinę mateczną :rip:

post-5634-1333582329_thumb.jpg

P. Ehlersiae [ixmiquilpan]. Na zdjęciu nie za bardzo widać taką maleńką ''grudkę'' przy niektórych liściach.

post-5634-1333553606_thumb.jpg

Stan na 06.04.2012

P. Ehlersiae [ixmiquilpan]. Widać już takie małe liście które są zaznaczone w kółeczku.

post-5634-1333725467_thumb.jpg

Zdjeć P. Esserniany nie daje bo nic się nie zmieniło.

Stan na 12.04.2012

P. Ehlersiae [ixmiquilpan]. Są już bardzo dobrze widoczne liście. Z 7 liści ukorzeniło się 6.

post-5634-1334237935_thumb.jpg

Niestety ale jeśli chodzi o P. Esseriana, doniczka nr 1 to ukorzenił się tylko 1 liść :( W doniczce nr. 2 jeszcze wszystkie liście są zielone więc może coś z tego jeszcze być...

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostatnio piasek czerwony z exo terra. Niestety ale jest to bardzo drobny piasek, prawie proszek. W najbliższym czasie pójdę na miasto i kupię trochę kwarcowego piachu. Btw, z skąd Wy ten pumeks i lawę bierzecie? Bo planuję zrobić taki mix- perlit,:piasek:wermikulit i jak zdobędę to do tego ten pumeks i lawę.

Odnośnik do odpowiedzi

wermikulit jest trudno dostępny w sklepach. raczej tylko ebay lub allegro. perlit w dobrych ogrodniczych pumeksu nie stosuje wiec nie wiem. lawe mozna kupic w sklepie zoologicznym. ja sobie sam rozdrabniam. (takie bryki jak do akwarium do rybek)

Edytowane przez P.K.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.