Artistide Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) A co mi tam. Założyłem ten temat, będę robił zdjęcia i Wam pokazywał, gdyż pochwalić się muszę. Prosiłbym też o rady dotyczące uprawy roślinek. D.m. 'Regular Form' Wysiana D. capensis 'Albino' N. x 'Rebecca Soper' D. capensis - siewka Edytowane 18 Czerwca 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 A po co ta folia w doniczce z wysianym capensisem? Zupełnie zbędna, co najwyżej pleśni się dochowasz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Skromna ale za to fajna kolekcja ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) A po co ta folia w doniczce z wysianym capensisem? Zupełnie zbędna, co najwyżej pleśni się dochowasz... Akt desperacji. Chcę, żeby wykiełkowało szybko, i żeby wykiełkowało dużo. A i żwirku chyba za dużo nasypałem. Zdjąć? VistaManiak, dzięki Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Zdejmij i daj w jasne miejsce to na pewno dużo Ci wykiełkuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Zdjęta. Lampka świeci, jasne miejsce jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagielon Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) capenis jest na tyle wytrzymały, że kiełkuje bez problemów Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez jagielon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Odkąd dostałem go od Carnisany (sobota, ale wysłany wcześniej) nie podlałem go ani razu >.> <chodzi o uwagę co do przelania dzbanecznika. Post najwyraźniej usunięty...> Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 D. adelae od dawna stała utopiona w pleśni. Jednak zostawiłem ją, by zobaczyć, co się stanie, a nuż widelec, wybuchnie. I tak oto pod roślinką właściwą (która jako ostatnia z 5 lub więcej zachowała zieloną barwę, choć nie sądzę, by z niej coś było) przyuważyłem dziś zielony listek. I tak doszedłem do roślinki. Przesadziłem ją mając nadzieję, że to Adela i nie będę musiał jej usuwać z listy roślin. Następna chwila obserwacji. I co? Zauważyłem przy którymś boku (pomijając, że koło nie ma boków...) zieloną rosiczkę. Wygląda na D. adelae, a i tak wyglądała najmłodsza roślinka, którą dostałem, ale do dzisiaj nie przeżyła. Przesadziłem do doniczki, w której aktualnie rośnie D. capensis 'Albino'. A i dziwną roślinkę, która wydaje się być chwastem, przesadziłem do Kapensisa, co by uratować od pleśni. Po lewej Dziwna Roślinka, reszta jak domniemam, D. adelae. A tą z pleśnią odstawię jeszcze, zobaczymy co z tego będzie. Już uratowałem D. capensis przed pleśnią samą lampką, może uda się i tym razem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Dziś doszły trzy nowe roślinki. Link do listy po lewej. Po lewej D. neocaledonica po prawej P. 'Tina', z tyłu D. binata D. binata D.m. 'Regular Form', otworzyła się pierwsza pułapka odkąd mam roślinę. Niedługo czeka mnie rozmnażanie. D. capensis 'Typical' D. capensis 'Albino' (wysiane), mała D. adelae z tyłu i z przodu niezidentyfikowana roślina. N. 'Rebecca Soper' Cała rodzinka w komplecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Planujesz przelać 'Tinę' czy zasuszyć binatę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Zapomniałem dodać. To jest tylko wyjście awaryjne. Nie mam na razie gdzie je dać, a doniczki dojdą. Pomyłka przy wysyłce. Muszą przetrwać przez tydzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 'Tinę' mogłeś roboczo wrzucić nawet w kubeczek po jogurcie, skoro nie masz doniczek, ale jeśli to rozwiązanie na tydzień to luz. Niech ładnie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Wczoraj przyszło do mnie 10 roślinek. Cały parapet mam już zapełniony . D. neocaledonica więdnie, o ile już nie zwiędła. Śmiem twierdzić, że nie odpowiada jej wilgotność powietrza, gdyż wszystkie inne roślinki czuja się dobrze (jak przypuszczam). Poza tym rozmnażam D. binata z liścia w wodzie. Zacząłem w niedzielę (tj. 15.04). Z góry D. binata (pięknie się wybarwia) D. muscipula 'Regular Form' D. muscipula 'Big Mouth' Od tyłu: D. tomentosa, D. spatulata (kwitnie) D. capensis 'Narrow Leaf' S. minor U. longifolia U. tricolor U. subulata U. livida Od lewej: P. x 'Tina', P. x 'Weser' N. x 'Rebecca Soper' D. capensis 'Typical' Oczywiście byłbym wdzięczny za porady co do hodowli roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi