adivip125 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Bardzo ekonomiczna hodowla, wykorzystuje każdy promień słońca super. Mam tylko jedno okno i przydałaby się podobna konstrukcja ale właśnie - masz tam jakieś podpórki pod poszczególne zbiorniki? Jedno terrarium na drugim może bym postawił, ale u Ciebie na dolnym stoją trzy zbiorniki... Jak ze stabilnością takiej piramidy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Pierwszy raz miałem pietra stawiając coraz to wyżej, ale poprzednia konstrukcja była tak samo wysoka i stała dość długo (ponad 2 lata). Co prawda strzeliła podłoga w najniższym gdy spałem (stąd wymiana) i jak trzasnęło to zaraz byłem na równych nogach, ale to nie wina ścian bocznych tylko podłoga się urwała z powodu kiepskiego ustawienia podstawy:) Miałbym wahania czy to wytrzyma gdybym stawiał bezpośrednio na parapecie (jak to w bloku z płyty z lat 70 nie jest idealnie poziomo) bo wtedy nacisk rozkładałby się nierównomiernie. Poza tym specjalnie zamówiłem 4 idealnie pasujące do siebie na długość i szerokość także nacisk jest na wszystkie ściany boczne podobny. Stawiając krótsze na dłuższym pewnie pękłaby górna szyba, a później cała reszta jak pod lawiną powodując katastrofę Nie jestem inżynierem budownictwa i wszystko zostało ustawione metodą uda się bądź nie.. udało się i stoi Stabilna w 100%, jeśli chodzi o kołysanie nawet nie drgnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Jestem pod wrażeniem i szczerze gratuluję zamiłowania do kolekcjonowania gatunków. Jak dla mnie to wada takiej konstrukcji i ekspozycji roślinek jest jedna - zero dekoracyjności. Wygląda niemal, jak hodowla produkcyjno-handlowa, ale fakt faktem - lepszego wykorzystania przestrzeni parapetowej to nie widziałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Jak dla mnie to wada takiej konstrukcji i ekspozycji roślinek jest jedna - zero dekoracyjności. Patrzysz na okładkę, a liczy się wnętrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Może masz i rację To pewnie przez zazdrość tak napisałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Ja bym dodał pod całość podkład panelowy, żeby faktycznie rozłożyć nacisk równomiernie. Pod moim 250l akwarium się sprawdza. A stoi ono na lekko pochylonej szafce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Patrzysz na okładkę, a liczy się wnętrze Wykorzystanie miejsca i wnętrze okej Tylko za taką okładkę zastawiającą okno miałbym od żony i po wnętrzu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Października 2012 Autor Share Napisano 4 Października 2012 Gdybym zastawił całe okno pewnie też dostałbym po głowie (: choć pewnie byłby też jakiś plus gdyby na ścianach w środku pokoju można było uprawiać boczniaki i pieczarki. Trochę się inspirowałem mieszkaniem w klatce obok. Jak się mocno wychylić z balkonu za rogiem parę pięter niżej widać jak ktoś zrobił podobną wieżę ustawiając 6-cio piętrową, drewnianą konstrukcję na której trzyma kaktusy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Kontynuując.... Był sobie wolny kąt z jedną półką. Było blisko okna więc postanowiłem przerobić Zabawki: + terrarium i podłączanie: stateczniki w oprawach bryzgoszczelnych montowane wewnątrz terrarium przy wentylacji następnie zamontowane zostały odbłyśniki. całość wysuwana na prowadnicach kulkowych w celu dostępu do całego terrarium w czasie czyszczenia bez dodatkowych problemów. W celu porównania korzyści z odbłyśników doklejam dwa zdjęcia: całość po zmontowaniu i z roślinami w środku Użyte materiały sprzęt i ceny: Terrarium 120/40/30 190zł 2 x przewód zasilający 4 x przewód zasilający do świetlówek statecznik 2*49W statecznik 2*54W 2 x odbłyśnik 111,5cm 2 x odblysnik 85cm elektroniczny programator czasowy Sylvania Aquastar 45W Sylvania Grolux 45W 2 x Sylvania Grolux 54W 2 x oprawa hermetyczna do statecznika sylikon akwarystyczny 2 x prowadnica kulkowa --------------------------------- Suma za oświeetlenie i dodatkowe materiały 470,73 zł Przyznam, że początkowo przypiekłem kilka roślin za mocno, ale już sytuacja opanowana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 i jak to się ma do piramidy? tak, że przerabiając jedno poszedłem za ciosem i przerobiłem całość: tu też montowałem na prowadnicach kulkowych: w 3 terrariach w piramidzie zostały podłączone podobne zestawy oświetleniowe. wszędzie 2*45W Sylvania Grolux Efekt całościowy Sama piramida i z zewnątrz z załączonym oświetleniem tylko w nowym zbiorniku z nowym zbiornikiem i jednym terrarium na dole piramidy pełna moc już myślę kiedy ktoś zadzwoni na policję i zgłosi podejrzenie uprawy czegoś czego nie mam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Bardzo fanie to zrobiłeś. już myślę kiedy ktoś zadzwoni na policję i zgłosi podejrzenie uprawy czegoś czego nie mam Za jakiś czas i ja wrzucę zdjęcia jak moje okno się wyróżnia na tle innych okien w bloku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Widzę, że twoje okno wygląda identycznie jak moje heh u mnie dochodzi jeszcze hqi... i stwierdzenie sąsiadki Panie wyłącz Pan tą latarnie w domu;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Mi znajomy mówi że moje okno wygląda jak mini laboratorium bo tam cały czas się światło świeci. Ostatnio sąsiad się mnie pytał czy hoduje tam maryhe Poza tym, bardzo łądnie Jak wygram w totka to przerobię swój pokój na coś takiego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 26 Grudnia 2012 Share Napisano 26 Grudnia 2012 Fajnie to wygląda, tak jak kiedyś miały PYSIE. Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 26 Grudnia 2012 Share Napisano 26 Grudnia 2012 już myślę kiedy ktoś zadzwoni na policję i zgłosi podejrzenie uprawy czegoś czego nie mam U mnie z pierwszego piętra daje po oczach tak, że trzeba powieki przymykać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi