Skocz do zawartości

piramida

P.K.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ekonomiczna hodowla, wykorzystuje każdy promień słońca :) super. Mam tylko jedno okno i przydałaby się podobna konstrukcja :) ale właśnie - masz tam jakieś podpórki pod poszczególne zbiorniki? Jedno terrarium na drugim może bym postawił, ale u Ciebie na dolnym stoją trzy zbiorniki... Jak ze stabilnością takiej piramidy?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pierwszy raz miałem pietra stawiając coraz to wyżej, ale poprzednia konstrukcja była tak samo wysoka i stała dość długo (ponad 2 lata). Co prawda strzeliła podłoga w najniższym gdy spałem (stąd wymiana) i jak trzasnęło to zaraz byłem na równych nogach, ale to nie wina ścian bocznych tylko podłoga się urwała z powodu kiepskiego ustawienia podstawy:)

Miałbym wahania czy to wytrzyma gdybym stawiał bezpośrednio na parapecie (jak to w bloku z płyty z lat 70 nie jest idealnie poziomo) bo wtedy nacisk rozkładałby się nierównomiernie.

Poza tym specjalnie zamówiłem 4 idealnie pasujące do siebie na długość i szerokość także nacisk jest na wszystkie ściany boczne podobny. Stawiając krótsze na dłuższym pewnie pękłaby górna szyba, a później cała reszta jak pod lawiną powodując katastrofę

Nie jestem inżynierem budownictwa i wszystko zostało ustawione metodą uda się bądź nie.. udało się i stoi :)

Stabilna w 100%, jeśli chodzi o kołysanie nawet nie drgnie

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pod wrażeniem i szczerze gratuluję zamiłowania do kolekcjonowania gatunków.

Jak dla mnie to wada takiej konstrukcji i ekspozycji roślinek jest jedna - zero dekoracyjności. Wygląda niemal, jak hodowla produkcyjno-handlowa, ale fakt faktem - lepszego wykorzystania przestrzeni parapetowej to nie widziałem :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym zastawił całe okno pewnie też dostałbym po głowie (: choć pewnie byłby też jakiś plus gdyby na ścianach w środku pokoju można było uprawiać boczniaki i pieczarki.

Trochę się inspirowałem mieszkaniem w klatce obok. Jak się mocno wychylić z balkonu za rogiem parę pięter niżej widać jak ktoś zrobił podobną wieżę ustawiając 6-cio piętrową, drewnianą konstrukcję na której trzyma kaktusy :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Kontynuując....

Był sobie wolny kąt z jedną półką.

sv101026.jpg

Było blisko okna więc postanowiłem przerobić

Zabawki:

151120122315.jpg

+ terrarium

031220122613.jpg

i podłączanie:

031220122616.jpg

stateczniki w oprawach bryzgoszczelnych montowane wewnątrz terrarium przy wentylacji

następnie zamontowane zostały odbłyśniki. całość wysuwana na prowadnicach kulkowych w celu dostępu do całego terrarium w czasie czyszczenia bez dodatkowych problemów.

051220122621.jpg

W celu porównania korzyści z odbłyśników doklejam dwa zdjęcia:

171120122400.jpg

171120122406.jpg

całość po zmontowaniu

051220122622.jpg

051220122623.jpg

i z roślinami w środku

221220122701.jpg

Użyte materiały sprzęt i ceny:

Terrarium 120/40/30 190zł

2 x przewód zasilający

4 x przewód zasilający do świetlówek

statecznik 2*49W

statecznik 2*54W

2 x odbłyśnik 111,5cm

2 x odblysnik 85cm

elektroniczny programator czasowy

Sylvania Aquastar 45W

Sylvania Grolux 45W

2 x Sylvania Grolux 54W

2 x oprawa hermetyczna do statecznika

sylikon akwarystyczny

2 x prowadnica kulkowa

---------------------------------

Suma za oświeetlenie i dodatkowe materiały 470,73 zł

Przyznam, że początkowo przypiekłem kilka roślin za mocno, ale już sytuacja opanowana.

Odnośnik do odpowiedzi

i jak to się ma do piramidy?

tak, że przerabiając jedno poszedłem za ciosem i przerobiłem całość:

tu też montowałem na prowadnicach kulkowych:

211220122698.jpg

w 3 terrariach w piramidzie zostały podłączone podobne zestawy oświetleniowe. wszędzie 2*45W Sylvania Grolux

Efekt całościowy

221220122700.jpg

Sama piramida

221220122702.jpg

i z zewnątrz

z załączonym oświetleniem tylko w nowym zbiorniku

151220122689.jpg

z nowym zbiornikiem i jednym terrarium na dole piramidy

201220122697.jpg

pełna moc

221220122703.jpg

już myślę kiedy ktoś zadzwoni na policję i zgłosi podejrzenie uprawy czegoś czego nie mam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mi znajomy mówi że moje okno wygląda jak mini laboratorium bo tam cały czas się światło świeci. Ostatnio sąsiad się mnie pytał czy hoduje tam maryhe :P

Poza tym, bardzo łądnie :) Jak wygram w totka to przerobię swój pokój na coś takiego ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.