Gekon Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam Zakładam ten temat aby dyskutować o podłożu dla kapturnic nie tylko... Dzisiaj porządkowałem donice z Kapturnicami, D. Filiformis oraz z muchołówkami. Wcześniej rosły tylko w samym torfie ale przez ostanie słonecznie dni zabrakło mi wody a jak wiadomo torf szybko wysycha więc pojawił się problem....do tego torf zmienia swój 'stan fizyczny' w zależności od tego czy jest suchy czy morky. Wpadłem na pomysł aby zrobić taką mieszankę- torf, wióry kokosowe- ( http://exo-terra.com/en/products/plantation_soil_brick.php ), piasek i trochę perlitu. Właściwie to nie wiem jakie były proporcje bo wszystko dawałem jak leci... Jednakże wiem ile mniej więcej tego było- torf gdzieś tak połowa donicy, do tego piasek z garścią perlitu (praktycznie to go dałem tylko po to aby zabarwić podłoże na czerwono) no i ok. 8l tego kokosu. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Minęły już ponad dwa miesiące i moje zaobserwowania- 1) Na powierzchni nie wyrasta żaden mech i nie zalegają glony. 2) Bardzo dobrze trzyma wodę w upalne dni- jest to MEGA zaleta jeśli trzyma się w nim kapturnice/muchołówki. 3) Nie zmienia ''postaci fizycznej'' jeśli jest suchy lub mokry. 4) Nie pleśnieje. Jednakże są dwa minusy- drogi i zbyt dużo w nim ''syfów'' typu korzeniu, małych kamyczków itp. Jeśli kogoś obchodzi środowisko naturalne to mam złą wiadomość- to podłoże jest pozyskiwane z lasów deszczowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Dzięki za podzielenie się nowym doświadczeniem. Można było się spodziewać tego typu efektów. Ale jeżeli chodzi o utrzymanie wilgoci, to u mnie jest duża kuweta o wysokości 5 cm (mogłaby byś wyższa, szczerze mówiąc), w której jest zawsze woda. Raz nalana do pełna, wystarczy na min. 3-4 dni upałów. A jeszcze co najmniej 2 dni podłoże będzie wilgotne bez dolanej kropli wody. Jednak jak kogoś stać na tego kokosa, to polecam. Gekon, to chyba też nie są wióry kokosowe, a włókna kokosowe. Wióry jakoś mi się spożywczo kojarzą w tym przypadku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi