piotr1990 Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam! Tym razem nie chodzi o żadną roślinę owadożerną Jakiś czas temu do niewielkiego pojemnika posadziłem po kilka nasion Nicotiana Rustica,Passiflora Coruella i mimozy. Mimozę dosadziłem dopiero po kilku dniach i dodatkowo nakryłem pojemnik folią. Po jakichś 3 dniach ukazały się sadzonki ale nie wiem czy to zielsko XD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie wiesz ze hodowane marihuany w Polsce jest karane wiezieniem ?;> A tak na powaznie to powinienes widziec czy te 'roslinki' wychodza z lupin nasiennych ktore wysypales czy poprostu z torfem przyplataly sie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 A gdzie masz wpisane słowo marihuana? na tych nasion nie wysypałem tylko zakopałem jakiś 1cm pod podłożem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Co do mimozy- może tak wyglądać, ale jej nasiona, przed wysianiem dobrze jest sparzyć wcześniej gorącą wodą i później potrzymać w ciepłej przez 24h. Widać wtedy które będą kiełkować, bo napęcznieją. Co do reszty roślin- nie wiem, więc się nie wypowiadam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 wrzątkiem sparzyć? czy to ich nie zabije? i jak długo w takiej wodzie gorącej trzymać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 wrzątkiem sparzyć? czy to ich nie zabije? i jak długo w takiej wodzie gorącej trzymać? Jeśli się podejmujesz uprawy jakichś roślin, dobrze jest wcześniej zasięgnąć odrobinę informacji na ich temat np. w necie Może nie wrzątkiem ale gorącą wodą, która przed chwilą wrzała. Potem w naczyniu w którym zalałeś nasiona postaw w ciepłe miejsce, nad jakimś piecem, albo wystaw na bezpośrednie słońce. Wtedy zaczną pęcznieć. Te, które nie napęcznieją raczej nie wykiełkują. Po 24godz. na podłoże i lekko przysyp ziemią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Zasięgłem po info do netu ale coś nic mi nie wychodzi... Ja chyba nie mam ręki do roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak na moje oko, to większość z tych roślinek to mimozy. edit Dzięki latos za informacje, też o tym nie wiedziałem. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez sikorbs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) dziwne bo nasiona mimozy zasiałem tylko 4 Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez piotr1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Na zdjęciu widać 6 roślinek. Według mnie 3 z nich to mimozy. Oczywiście mogę się mylić... Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez sikorbs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Za słabe zdjęcia, żeby ocenić. Wpisz sobie w google grafika mimosa seedlings i są tam fotki takich malutkich to sobie porównaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Jeśli o Passiflorę chodzi... Nasiona powinny być trzymane przez 1 dzień w ciepłej wodzie a potem powinno się podziabać igłą ( chodzi o skaryfikacje) :DO ile bez tego maczania wykiełkują (mniej, lub wolniej) to bez skaryfikacji już gorzej. Wysiewałem męczennice kilkanaście razy i tam gdzie ich nie "dźgałem" nic nie wykiełkowało. Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to za jakiś powinny się pojawiać. Jak wykiełkują i będą miały te 6 cm to je przesadź jak najszybciej inaczej wystrzelą do góry i inne rośliny przysłonią i będzie klops ( ja zostawiłem takie 10 cm i po tygodniu nieobecności miały 50cm). Najlepiej jak przesadzisz każdą do osobnej doniczki. Wąsy czepne należy kontrolować tzn nie pozwolić by "dusiły" roślinę ( nie będzie kwiatów). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak dla mnie to mimoza .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Coś podobnego wyrosło mi u D. adelae w ilości sztuk jednej. Jest łodyżki z dwoma okrągłymi liśćmi (jak na zdjęciu), jednak z tego wyrastają dwie łodyżki z 4 liśćmi na każdej. Nieraz zauważyłem, że te liście są skrzywione w dół, ale następnego dnia są już prosto ułożone. Pytam na wszelki wypadek, gdyż chciałbym po prostu wiedzieć, co mam w doniczce. Czy to może być to, czy dalej mogę to uznawać za bliżej niezidentyfikowaną roślinę? edit. Na tych dwóch łodyżkach są po 3 liście, a każdy z nich zdaje się być podzielone na 2. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Wyrosła Ci Nicotiana rustica. Siewka mimozy ma bardziej kanciaste liście. Mimozę lepiej zalać ciepłą woda, nie wrzątkiem i fajnie taki pojemnik z zamoczonymi nasionami posadzić na kaloryfer, żeby trzymać długo ciepło. Oczywiście jeśli grzejesz. Po kilku godzinach nasiona mogą zmienić barwę i wtedy to na pewno już powinno się je wysiać. W praktyce często wystarczy tylko kilka godzin moczyć nasiona. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez wormeater Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi