Skocz do zawartości

czy to sadzonki roślin czy zwykłe ziele?

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Tym razem nie chodzi o żadną roślinę owadożerną ;)

Jakiś czas temu do niewielkiego pojemnika posadziłem po kilka nasion Nicotiana Rustica,Passiflora Coruella i mimozy. Mimozę dosadziłem dopiero po kilku dniach i dodatkowo nakryłem pojemnik folią. Po jakichś 3 dniach ukazały się sadzonki ale nie wiem czy to zielsko XD

post-5681-1333711018_thumb.jpg

post-5681-1333711028_thumb.jpg

post-5681-1333711039_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Co do mimozy- może tak wyglądać, ale jej nasiona, przed wysianiem dobrze jest sparzyć wcześniej gorącą wodą i później potrzymać w ciepłej przez 24h. Widać wtedy które będą kiełkować, bo napęcznieją.

Co do reszty roślin- nie wiem, więc się nie wypowiadam :)

Odnośnik do odpowiedzi

wrzątkiem sparzyć? czy to ich nie zabije? i jak długo w takiej wodzie gorącej trzymać?

Jeśli się podejmujesz uprawy jakichś roślin, dobrze jest wcześniej zasięgnąć odrobinę informacji na ich temat np. w necie ;)

Może nie wrzątkiem ale gorącą wodą, która przed chwilą wrzała. Potem w naczyniu w którym zalałeś nasiona postaw w ciepłe miejsce, nad jakimś piecem, albo wystaw na bezpośrednie słońce.

Wtedy zaczną pęcznieć. Te, które nie napęcznieją raczej nie wykiełkują.

Po 24godz. na podłoże i lekko przysyp ziemią. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o Passiflorę chodzi... Nasiona powinny być trzymane przez 1 dzień w ciepłej wodzie a potem powinno się podziabać igłą ( chodzi o skaryfikacje) :DO ile bez tego maczania wykiełkują (mniej, lub wolniej) to bez skaryfikacji już gorzej. Wysiewałem męczennice kilkanaście razy i tam gdzie ich nie "dźgałem" nic nie wykiełkowało. Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to za jakiś powinny się pojawiać. Jak wykiełkują i będą miały te 6 cm to je przesadź jak najszybciej inaczej wystrzelą do góry i inne rośliny przysłonią i będzie klops ( ja zostawiłem takie 10 cm i po tygodniu nieobecności miały 50cm). Najlepiej jak przesadzisz każdą do osobnej doniczki. Wąsy czepne należy kontrolować tzn nie pozwolić by "dusiły" roślinę ( nie będzie kwiatów).

Odnośnik do odpowiedzi

Coś podobnego wyrosło mi u D. adelae w ilości sztuk jednej.

Jest łodyżki z dwoma okrągłymi liśćmi (jak na zdjęciu), jednak z tego wyrastają dwie łodyżki z 4 liśćmi na każdej. Nieraz zauważyłem, że te liście są skrzywione w dół, ale następnego dnia są już prosto ułożone.

Pytam na wszelki wypadek, gdyż chciałbym po prostu wiedzieć, co mam w doniczce.

Czy to może być to, czy dalej mogę to uznawać za bliżej niezidentyfikowaną roślinę?

edit.

Na tych dwóch łodyżkach są po 3 liście, a każdy z nich zdaje się być podzielone na 2.

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

Wyrosła Ci Nicotiana rustica. Siewka mimozy ma bardziej kanciaste liście.

Mimozę lepiej zalać ciepłą woda, nie wrzątkiem i fajnie taki pojemnik z zamoczonymi nasionami posadzić na kaloryfer, żeby trzymać długo ciepło. Oczywiście jeśli grzejesz. Po kilku godzinach nasiona mogą zmienić barwę i wtedy to na pewno już powinno się je wysiać. W praktyce często wystarczy tylko kilka godzin moczyć nasiona.

Edytowane przez wormeater
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.