Skocz do zawartości

Przydatność lampy LED w doświetlaniu

MuchoKOX

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś już było o tym pisane, ponoć LED'y nie mają pełnego widma światła czy jakoś tak.... szkoda, bo ja wszystko na nie wymieniam, no zostawiłem jeszcze świetlówki energooszczedne... niech się wypalą ;) Mi ich światło odpowiada (tych cieplejszych) no i oszczędność energii, wytrzymałość... a i trochę same staniały.

P.S. Jak już to bym wolał je z wejściem GU10 lub typowym mały, czy dużym gwintem ale to takie moje uprzedzenie do tego typu gniazd.

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywanie źródeł światła 1:1 pod względem liczby watów nie ma sensu. Czy masz jakieś dane odnośnie temperatury barwowej światła z tej 'żarówki'? To dość istotny parametr - diody LED świecące 'zimnym' światłem (temperatura barwowa 6500K i więcej) zawierają w widmie promieniowania sporo niebieskiego światła o długości fali 440-460 nm, które według teorii korzystnie wpływa na wzrost roślin. Nie będę się tutaj rozpisywać, ale nie potępiałbym z góry diodowego oświetlenia.

Edytowane przez mkr
Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupiłem taką:

Moc 3W, Mocowanie/trzonek E14, Zasilanie 230V, Temp. światła (K) 3000 (ciepła), Strumień świetlny (lm) 300 l

I jeszcze wcześniej coś takiego:

Moc 3W = 40 W, Mocowanie/trzonek GU10, Zasilanie 230V, Temp. światła (K) 3000 (ciepła), Strumień świetlny (lm) 360 lm

Wcześniejszych nie pamiętam...

W domu zimniejsze światło to w ledach jakoś..... za zimno ;)

To jednak są dobre do doświetlania, czy nie, bo się gubię?

Edytowane przez Sansei
Odnośnik do odpowiedzi

Moc oświetlenia led a "siła" światła (ilość lumenów) to zupełnie różne tematy

jak najbardziej oświetlenie ledowe nadaje się do roślin owadożernych

należy przy tym zwrócić uwagę by moc była jak najmniejsza a ilość lumenów największa.

Kupując ledy jest jeszcze jeden parametr a mianowicie barwa światła otóż

im wyższy parametr tym światło zbliżone do dziennego naturalnego.

Odnośnik do odpowiedzi

Z ledami to duża niewiadoma. Białe LED w widmie mają przewagę niebieskiego, a praktycznie brak pasma czerwonego: http://ideatoreality.files.wordpress.com/2...ed-spectrum.jpg (wykres po lewej). Trzeba do tego dołożyć drugie tyle LED czerwonych.

Dodatkowo ilość emitowanego światła które może być absorbowane przez roślinę może być znacząco za mała.

Przykładowe panele Grow LED: http://www.ledlampy.pl/index.php?option=co...&Itemid=166

W sieci jest już sporo poradników i przetestowanych układów. jeśli zależy tobie na ledach musisz trochę poszperać. U Nas niestety to nie przetarty jeszcze szlak.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.