MuchoKOX Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Co sądzicie o doświetlaniu muchołówki taką oto lampką LED??? ilość diód SMD : 60 moc : 3,5 wat strumień światła 300lm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Gdzieś już było o tym pisane, ponoć LED'y nie mają pełnego widma światła czy jakoś tak.... szkoda, bo ja wszystko na nie wymieniam, no zostawiłem jeszcze świetlówki energooszczedne... niech się wypalą Mi ich światło odpowiada (tych cieplejszych) no i oszczędność energii, wytrzymałość... a i trochę same staniały. P.S. Jak już to bym wolał je z wejściem GU10 lub typowym mały, czy dużym gwintem ale to takie moje uprzedzenie do tego typu gniazd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 3,5W? 0_o Jeśli kupisz 15 takich, to może... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 One są mocne bo to jest nowa generacja i jak jest mało wat to mało prądu je .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkr Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Porównywanie źródeł światła 1:1 pod względem liczby watów nie ma sensu. Czy masz jakieś dane odnośnie temperatury barwowej światła z tej 'żarówki'? To dość istotny parametr - diody LED świecące 'zimnym' światłem (temperatura barwowa 6500K i więcej) zawierają w widmie promieniowania sporo niebieskiego światła o długości fali 440-460 nm, które według teorii korzystnie wpływa na wzrost roślin. Nie będę się tutaj rozpisywać, ale nie potępiałbym z góry diodowego oświetlenia. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez mkr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MuchoKOX Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 no dobra ale co tu mają waty do światła, przecież waty to moc a nie jakie światło daje chyba jutro napisze jaka temperatura barwowa światła bo pudełko muszę znaleźć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja ostatnio kupiłem taką: Moc 3W, Mocowanie/trzonek E14, Zasilanie 230V, Temp. światła (K) 3000 (ciepła), Strumień świetlny (lm) 300 l I jeszcze wcześniej coś takiego: Moc 3W = 40 W, Mocowanie/trzonek GU10, Zasilanie 230V, Temp. światła (K) 3000 (ciepła), Strumień świetlny (lm) 360 lm Wcześniejszych nie pamiętam... W domu zimniejsze światło to w ledach jakoś..... za zimno To jednak są dobre do doświetlania, czy nie, bo się gubię? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Sansei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MuchoKOX Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) też trochę sie gubię ale chyba można doświetlać, chociaż zobaczmy jak ktoś się jeszcze wypowie ntm. doświetlania LED Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez MuchoKOX Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Moc oświetlenia led a "siła" światła (ilość lumenów) to zupełnie różne tematy jak najbardziej oświetlenie ledowe nadaje się do roślin owadożernych należy przy tym zwrócić uwagę by moc była jak najmniejsza a ilość lumenów największa. Kupując ledy jest jeszcze jeden parametr a mianowicie barwa światła otóż im wyższy parametr tym światło zbliżone do dziennego naturalnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MuchoKOX Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 sprawdziłem barwę i jest ciepły biały czy też się nadaje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 barwa światła powyżej 3000K Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Z ledami to duża niewiadoma. Białe LED w widmie mają przewagę niebieskiego, a praktycznie brak pasma czerwonego: http://ideatoreality.files.wordpress.com/2...ed-spectrum.jpg (wykres po lewej). Trzeba do tego dołożyć drugie tyle LED czerwonych. Dodatkowo ilość emitowanego światła które może być absorbowane przez roślinę może być znacząco za mała. Przykładowe panele Grow LED: http://www.ledlampy.pl/index.php?option=co...&Itemid=166 W sieci jest już sporo poradników i przetestowanych układów. jeśli zależy tobie na ledach musisz trochę poszperać. U Nas niestety to nie przetarty jeszcze szlak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MuchoKOX Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 załatwiłem sobie LED 60 diód barwa 6400k 4W myślę że będzie dobra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Widzę, że nie czytałeś tego co napisałem. No cóż... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 to co marrom pisałes to jest bardzo drogie rozwiązanie http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&...=LED+Grow+light Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi