Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to Nepenthes x ventrata (Nepenthes ventricosa x alata)

Stan ogólny dobry, dzbanki usychają z powodu aklimatyzacji do nowych warunków, to normalny proces.

Bardziej mnie niepokoi usychanie liści, być może są po prostu stare, ale jak dla mnie trochę dziwnie usychają.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dziękuje :) Właśnie nie wiem co z tymi liśćmi. Wysychają te od spodu to może właśnie ze starości ale to się zobaczy jak się przyjmie do nowego otoczenia. Jak nie zacznie wypuszczać nowych liści to wtedy będę się bardziej martwił.

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem kilka, musiałem się dowiedzieć przecież co i jak :) Podlewam tak aby miał ciągle wodę. Nie przelewam ale pilnuję aby podłoże było wilgotne. Może przesadzenie by pomogło?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziś doszedł do mnie dzbanecznik N. boschiana tylko jego stan bardzo mnie martwi z firmy Roraima . Sprzedający zapewnił że powróci do zdrowia tylko mam pewne obawy czy na pewno. Jego liście są bardzo wiotkie i miękkie. Gdy przyszedł jego liście nie były tak bardzo opadnięte jak teraz. Uważam że prawdopodobnie roślina umrze. Proszę o ewentualne porady co mogę zrobić.

post-6050-1373476450_thumb.jpg

post-6050-1373476455_thumb.jpg

post-6050-1373476459_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Odkop stożek wzrostu i zrób wyraźne zdjęcie. Roślina prawdopodobnie przeżyje, tylko zapewnij jej podwyższoną wilgotność i dużo rozproszonego światła.

Ma wilgotność na poziomie 55-70%. Temperatura 23-25 stopnie Celsjusza. Stożek wzrostu nie jest zakopany. Zdjęcia są wyraźnie jak na telefon. Ma zapewnioną duża ilość światła jak inne moje dzbaneczniki. Stoi na południowym parapecie (zacienionym trochę). W odrobinie lepszym stanie do mnie roślina dotarła jak wspominałem. Poczekam na opinie innych użytkowników i ewentualne porady.

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o przysypane na środku perlitem miejsce, sprawdź czy nie ma tam objawów gnicia.

Właśnie jak dostałem roślinę to była bez podłoża. Wsadziłem ją w mieszankę :pumeks, perlit, torfowiec, chipsy kokosowe oraz torf. Według mnie nie ma objawów gnicia. Najlepsze jest że w tej samej paczce był jeszcze N.rainwardtiana i wygląda bardzo dobrze. Chyba nie ma mowy o ugotowaniu rośliny bo druga też powinna to odczuć.No cóż pozostaje mi czekać. Mam nadzieje że powróci do siebie i przejdzie pomyślnie aklimatyzacje. Gdyby coś się jeszcze zmieniło napisze.

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Gość Veltaxio

Coś dziwnego zaczyna rosnąć u podstawy, wygląda że to nowe liście ?

1184876_411040952339451_2145634175_n.jpg

Nie przycinałem do tej pory mojego dzbanecznika i ciągle pnie się w górę.. dolne liście usychają, ma też tylko jeden dzbanek.. za to górna część jest zielona i bardzo ładna. łodyga dzbanecznika zaczyna twardnieć, wygląda juz jakby była uschniętym pniem

1176196_411041035672776_1700608488_n.jpg

1186148_411040809006132_1761739658_n.jpg

jakby ktoś mógł ocenić co robię nie tak to będę wdzięczny.. kwiat w lato stoi non stop na dworze, podlewany jest przegotowaną odstaną 3 dni wodą... ziemi nie zmieniam od 3 miesięcy

Odnośnik do odpowiedzi