manys Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Jest to Nepenthes x ventrata (Nepenthes ventricosa x alata) Stan ogólny dobry, dzbanki usychają z powodu aklimatyzacji do nowych warunków, to normalny proces. Bardziej mnie niepokoi usychanie liści, być może są po prostu stare, ale jak dla mnie trochę dziwnie usychają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LPjasiu Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Dziękuje Właśnie nie wiem co z tymi liśćmi. Wysychają te od spodu to może właśnie ze starości ale to się zobaczy jak się przyjmie do nowego otoczenia. Jak nie zacznie wypuszczać nowych liści to wtedy będę się bardziej martwił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 A może za rzadko go podlewasz? Czytałeś może jakieś artykuły jak hodować taką roślinę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LPjasiu Napisano 4 Lipca 2013 Share Napisano 4 Lipca 2013 Czytałem kilka, musiałem się dowiedzieć przecież co i jak Podlewam tak aby miał ciągle wodę. Nie przelewam ale pilnuję aby podłoże było wilgotne. Może przesadzenie by pomogło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Witam. Dziś doszedł do mnie dzbanecznik N. boschiana tylko jego stan bardzo mnie martwi z firmy Roraima . Sprzedający zapewnił że powróci do zdrowia tylko mam pewne obawy czy na pewno. Jego liście są bardzo wiotkie i miękkie. Gdy przyszedł jego liście nie były tak bardzo opadnięte jak teraz. Uważam że prawdopodobnie roślina umrze. Proszę o ewentualne porady co mogę zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Odkop stożek wzrostu i zrób wyraźne zdjęcie. Roślina prawdopodobnie przeżyje, tylko zapewnij jej podwyższoną wilgotność i dużo rozproszonego światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Odkop stożek wzrostu i zrób wyraźne zdjęcie. Roślina prawdopodobnie przeżyje, tylko zapewnij jej podwyższoną wilgotność i dużo rozproszonego światła. Ma wilgotność na poziomie 55-70%. Temperatura 23-25 stopnie Celsjusza. Stożek wzrostu nie jest zakopany. Zdjęcia są wyraźnie jak na telefon. Ma zapewnioną duża ilość światła jak inne moje dzbaneczniki. Stoi na południowym parapecie (zacienionym trochę). W odrobinie lepszym stanie do mnie roślina dotarła jak wspominałem. Poczekam na opinie innych użytkowników i ewentualne porady. Edytowane 10 Lipca 2013 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) chodzi mi o przysypane na środku perlitem miejsce, sprawdź czy nie ma tam objawów gnicia. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Przypomniałeś mi, że mam u niego jeden dzbanek do odbioru:) Roślina trochę się ugotowała, najbliższe kilka dni pokaże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) chodzi mi o przysypane na środku perlitem miejsce, sprawdź czy nie ma tam objawów gnicia. Właśnie jak dostałem roślinę to była bez podłoża. Wsadziłem ją w mieszankę :pumeks, perlit, torfowiec, chipsy kokosowe oraz torf. Według mnie nie ma objawów gnicia. Najlepsze jest że w tej samej paczce był jeszcze N.rainwardtiana i wygląda bardzo dobrze. Chyba nie ma mowy o ugotowaniu rośliny bo druga też powinna to odczuć.No cóż pozostaje mi czekać. Mam nadzieje że powróci do siebie i przejdzie pomyślnie aklimatyzacje. Gdyby coś się jeszcze zmieniło napisze. Edytowane 10 Lipca 2013 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infidelity Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Podobnie wyglądał odrost bez korzeni który oddzieliłam dłuższy czas temu od większej rośliny, po około miesiącu był już ukorzeniony i wypuścił pierwszy nowy liść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Zawsze wysyła bez podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy z moją ventratą wszystko w porządku? Martwią mnie te 2 plamki na 1 dzbanku Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Patrykf17 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Jest w dobrym stanie Te plamki na dzbanku to co najwyżej pamiątka po większej zdobyczy lub większej ich ilości, roślinie nie zaszkodzi. Dzbanek co najwyżej z czasem uschnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Veltaxio Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Coś dziwnego zaczyna rosnąć u podstawy, wygląda że to nowe liście ? Nie przycinałem do tej pory mojego dzbanecznika i ciągle pnie się w górę.. dolne liście usychają, ma też tylko jeden dzbanek.. za to górna część jest zielona i bardzo ładna. łodyga dzbanecznika zaczyna twardnieć, wygląda juz jakby była uschniętym pniem jakby ktoś mógł ocenić co robię nie tak to będę wdzięczny.. kwiat w lato stoi non stop na dworze, podlewany jest przegotowaną odstaną 3 dni wodą... ziemi nie zmieniam od 3 miesięcy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi