hddk Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Drewnienie łodygi to normalny objaw. To co jest na zdjęciu to młode odrosty, z czasem urosną z nich nowe pędy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Cześć, jeszcze raz pisze w tym temacie bo z moją ventratą zaczęło dziać się coś niedobrego. Liście jakby ponadgryzywane a dzbanki usychają ( 1 zalążek chyba też ). Jeden dzbanek ( dopiero co się otworzył ) pozostaje nienaruszony. Oto zdjęcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam Od niedawna (9 dni) gości u mnie dzbanecznik N. Ventrata. W dniu zakupu wszystkie jego dzbanki były zdrowe (oprócz dwóch nadszarpniętych prawdopodobnie w transporcie). Obecnie zaczynają one usychać, a dokładniej mówiąc, dwa są już brązowe do połowy, a większości pozostałych zwinęły się i zciemniały nakrywki . O dziwo uszkodzony dzban trzyma się dzielnie. Czy ktoś mógłby rzucić fachowym okiem i oświecić mnie w kwestii przyczyn takiego stanu rzeczy? Zastanawiam się, czy to naturalne objawy aklimatyzacji ( BTW, ile przeciętnie ona trwa?), czy może robię coś nieprawidłowo. Roślinka ma również jeden młody dzbanuszek (jeszcze zielony), ok 3 cm, który wygląda na zdrowy. Poniżej warunki, w jakich sobie on bytuje: - Podlewany przegotowaną i odstaną kranówką, raz dziennie, od góry do momentu wypłynięcia wody przez otwór w doniczce. - Nie zraszany ani razu (z wielu wypowiedzi wynika, że Ventratki tego nie wymagają). - Dzbanki raz uzupełnione do 1/4 obj. taką samą wodą, jak do podlewania. - Co jakiś czas karmiony muchami (jak często mu dawać?), choć mam wrażenie, że kiepsko je trawi (jeśli w ogóle), więc ostatnio nie dostaje. - Oświetlenie i stanowisko: Wisi w północnym oknie, światło rozproszone (nie wiem, czy nie za wysoko, i czy światło jest odpowiednio mocne). - Temperatura pokojowa. - Nieprzesadzany (oryginalna doniczka i podłoże od firmy Roraima). Poniżej załączam zdjęcia dzbanuszków i jedno ogólne, dla lepszego wglądu w sytuację (marna jakość, robione aparatem telefonu komórkowego, ale w miarę czytelne). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Oto zdjęcia, których zabrakło w poprzednim moim poście: http://dysk.onet.pl/link/gBxFM#img/gBxFM http://dysk.onet.pl/link/aMWmE#img/aMWmE http://dysk.onet.pl/link/sOZpA#img/sOZpA http://dysk.onet.pl/link/9X9Z6#img/9X9Z6 Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Dawid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Aklimatyzacja z usychaniem dzbanków to normalny proces u tak dużych dzbaneczników, nie ma co się przejmować. Duże dzbaneczniki długo się aklimatyzują. Inna sprawa , że na północnym oknie raczej nie będzie Ci dzbankować na nowo, bo tego światła jest za mało. Dodatkowo stożek wzrostu widzę, że światła ma najmniej, a powinien mieć najwięcej. Pozdrawiam Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Aklimatyzacja z usychaniem dzbanków to normalny proces u tak dużych dzbaneczników, nie ma co się przejmować. Duże dzbaneczniki długo się aklimatyzują. Inna sprawa , że na północnym oknie raczej nie będzie Ci dzbankować na nowo, bo tego światła jest za mało. Dodatkowo stożek wzrostu widzę, że światła ma najmniej, a powinien mieć najwięcej. Pozdrawiam Dzięki, trochę się uspokoiłem, bo już myślałem, że ma za sucho, albo coś innego Trzeba by się też było zastanowić nad przeniesieniem do wschodniego okna (południowych u mnie brak). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Mój dzbanecznik kupiony jako XXL też szybko tracił dzbanki. Jednak po zmianie podłoża, "wyrzuceniu" na północny balkon (i to wcale nie na bezpośrednie słońce) rewelacyjnie się czuje! Powypuszczał masę nowych listków (z podłoża), a nad każdym starym liściem zaczyna puszczać nowe. Obok stoi rebecca soper i też jej "gra". Ona, mimo iż kupowana z masą dzbanków, nie utraciła praktycznie żadnego, a ze stożka wzrostu puszcza piękne mocne liście. Mam nadzieję (tfu, tfu) że im się nie pogorszy po powrocie na zimę do domu. Ps. Myślę, że w waszym przypadku nie tyle północne okno jest problemem, co wysokość na której wisi. Ja bym postawiła na jakimś podwyższeniu normalnie na parapecie i zobaczyła, czy mu się polepszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Mój dzbanecznik kupiony jako XXL też szybko tracił dzbanki. Jednak po zmianie podłoża, "wyrzuceniu" na północny balkon (i to wcale nie na bezpośrednie słońce) rewelacyjnie się czuje! Powypuszczał masę nowych listków (z podłoża), a nad każdym starym liściem zaczyna puszczać nowe. Obok stoi rebecca soper i też jej "gra". Ona, mimo iż kupowana z masą dzbanków, nie utraciła praktycznie żadnego, a ze stożka wzrostu puszcza piękne mocne liście. Mam nadzieję (tfu, tfu) że im się nie pogorszy po powrocie na zimę do domu. Ps. Myślę, że w waszym przypadku nie tyle północne okno jest problemem, co wysokość na której wisi. Ja bym postawiła na jakimś podwyższeniu normalnie na parapecie i zobaczyła, czy mu się polepszy. Dziękuję za rady , waham się jednak, czy taką nową roślinkę przesadzać. Pytałem firmę, (Roraima) z której pochodzi dzbanecznik, czy trzeba go od razu przesadzić do lepszego podłoża, ale stwierdzili, że nie jest to konieczne... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Jeśli kupujesz roślinę w specjalistycznym sklepie, to trzeba założyć, że się znają i prawdę mówią . Proponuję więc więcej światła i obserwację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Teraz dzbanek będzie miał więcej światła - wisi jakieś 30cm niżej, na przedłużce z żyłki ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Jak dla mnie ciągle za mało światła. Nie masz dostępu do okna wschodniego/zachodniego/południowego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Stanowczo za mało. Biorąc pod uwagę miejsce pochodzenia dzbaneczników, siłę słońca i jego intensywność oraz kąt padania promieni, to u nas ledwo świeci (jak to już ktoś gdzieś pisał) porównując do Filipin, skąd jest Ventrata (przynajmniej tak kojarzę). Południowy parapet byłby najlepszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Stanowczo za mało. Biorąc pod uwagę miejsce pochodzenia dzbaneczników, siłę słońca i jego intensywność oraz kąt padania promieni, to u nas ledwo świeci (jak to już ktoś gdzieś pisał) porównując do Filipin, skąd jest Ventrata (przynajmniej tak kojarzę). Południowy parapet byłby najlepszy. Niestety, południowy nie wchodzi w grę, gdyż zwyczajnie od tej strony nie ma okna. Ze wschodnim sprawa ma się lepiej, nie wiem, czy tak łatwo zamocuję, poza tym lepiej zmienić mu miejsce teraz, czy w przyszłym roku, bo myślę, że z powodu aklimatyzacji przed zimą i tak już nie zdąży zadzbankować... PS. Forumowiczka Ania pisała kilka postów wcześniej, że na północy też dają radę rosnąć, więc może nie bedzie źle - co sądzicie? PS.2 Nie sugerujcie się zbytnio zdjęciami, gdyż są zrobione aparatem marnej jakości. Realna jasność jest wyraźnie większa. Musiałem zmniejszyć ekspozycję, by nie wyszła jedna wielka biała plama . Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Dawid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Zimą, na północnym oknie daję 80% że padnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Zimą, na północnym oknie daję 80% że padnie. Mówisz o całej roślinie, nie tylko o dzbankach? Podobno Ventrata jest w stanie znieść dość dużo przeszkód w porównaniu z innymi odmianami, ale trochę mi napędziłeś obaw, więc chyba pójdzie na wschód... Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Dawid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi