Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Proszę o określenie stanu zdrowia dzbanecznika, którego zdjęcia załączam. Kupiłem go niedawno w OBI. W sklepie wydawał się ładnym okazem, ale niestety ma na dolnej stronie liści niepokojące czarne kropki niedostrzeżone przeze mnie przy zakupie. Jeżeli to jakaś choroba to proszę o ewentualne porady co zrobić. Przy okazji może podpowiecie mi czy takie warunki jakie jej zapewniłem są dobre.

post-6491-1377363450_thumb.jpg

post-6491-1377363471_thumb.jpg

post-6491-1377363493_thumb.jpg

post-6491-1377363508_thumb.jpg

Edytowane przez miklu
Odnośnik do odpowiedzi

witam,

mój dzbanecznik dostał dość sporo suchych brązowych plam na liściach, i niestety nie wiem czym to może być spowodowane, mam go dopiero miesiąc. dodam, że ma odpowiednią ilość światła, jest regularnie podlewany i zraszany.

A do jakiego podłoża go wsadziłaś?

Dzbanek mojej znajomej zaczął czernieć ok 3 tyg po przesadzeniu do podłoża, które się okazało,

było "dofaszerowane" nawozami wolnodziałającymi (tzn. tymi w kuleczkach).

Widocznie po tym czasie roślinka już w nich "zasmakowała" i zaczęło jej to wychodzić bokiem.

Oczywiście nie musi tak być w tym przypadku, ale opisuję jak było u znajomej.

Odnośnik do odpowiedzi

odmiana to "Louisa" ,

a co do ziemi to jeszcze go nie przesadzałam

U znajomej plamy były podobne, ale duuużo mniejsze. Szybko przesadziła i ten proces przestał postępować.

Na fotkach widać, jakby osad na liściach- czy na pewno spryskujesz destylką, bo ta "pajęczynka"

wydaje się być od twardej wody?

Jeśli jednak spryskujesz wodą destylowaną, to umocz w niej wacik i porządnie przetrzyj te brudne liście,

bo po prostu są one "zapchane", co również nie wpływa na prawidłowy rozwój rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi