Painkiler1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Dla mnie trzymanie dzbanka bez dostępu sensownych ilości światła mija się z celem, a nawet powiedziałbym że to katowanie rośliny - wschodnie/zachodnie okno to absolutne minimum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miklu Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Proszę o określenie stanu zdrowia dzbanecznika, którego zdjęcia załączam. Kupiłem go niedawno w OBI. W sklepie wydawał się ładnym okazem, ale niestety ma na dolnej stronie liści niepokojące czarne kropki niedostrzeżone przeze mnie przy zakupie. Jeżeli to jakaś choroba to proszę o ewentualne porady co zrobić. Przy okazji może podpowiecie mi czy takie warunki jakie jej zapewniłem są dobre. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez miklu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Roślina zdrowa. To co bierzesz za chorobę to miodniki dzbanecznika. Nieszkodliwy element rośliny. Moim zdaniem ma za mokro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 I postaw go na odwróconej doniczce lub chociaż podstawku, bo będzie ciągną wodę z tego chyba torfu co na nim stoi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja praktykuję odwrócone zakrętki od butelek 3 lub 4 Jakoś nie przekonuje mnie wieża z doniczek Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez dzony1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Też dobry sposób Ważne, by woda swobodnie odpływała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miklu Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuję za pomoc. Już zaczynałem się trochę bać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gramofonomanka Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 witam, mój dzbanecznik dostał dość sporo suchych brązowych plam na liściach, i niestety nie wiem czym to może być spowodowane, mam go dopiero miesiąc. dodam, że ma odpowiednią ilość światła, jest regularnie podlewany i zraszany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Prosimy o jakieś zdjęcie, gatunek, itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 witam, mój dzbanecznik dostał dość sporo suchych brązowych plam na liściach, i niestety nie wiem czym to może być spowodowane, mam go dopiero miesiąc. dodam, że ma odpowiednią ilość światła, jest regularnie podlewany i zraszany. A do jakiego podłoża go wsadziłaś? Dzbanek mojej znajomej zaczął czernieć ok 3 tyg po przesadzeniu do podłoża, które się okazało, było "dofaszerowane" nawozami wolnodziałającymi (tzn. tymi w kuleczkach). Widocznie po tym czasie roślinka już w nich "zasmakowała" i zaczęło jej to wychodzić bokiem. Oczywiście nie musi tak być w tym przypadku, ale opisuję jak było u znajomej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Obstawiam na poparzenia słoneczne od spryskiwania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gramofonomanka Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Prosimy o jakieś zdjęcie, gatunek, itp. odmiana to "Louisa" , a co do ziemi to jeszcze go nie przesadzałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 odmiana to "Louisa" , a co do ziemi to jeszcze go nie przesadzałam U znajomej plamy były podobne, ale duuużo mniejsze. Szybko przesadziła i ten proces przestał postępować. Na fotkach widać, jakby osad na liściach- czy na pewno spryskujesz destylką, bo ta "pajęczynka" wydaje się być od twardej wody? Jeśli jednak spryskujesz wodą destylowaną, to umocz w niej wacik i porządnie przetrzyj te brudne liście, bo po prostu są one "zapchane", co również nie wpływa na prawidłowy rozwój rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gramofonomanka Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 tak podlewam i zraszam go destylką - nie wiem jak było w kwiaciarni. a jak mam wybrać najlepszą ziemie do niego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Żadnych "ziemi" W obi, castoramie, leroy-u dostaniesz torf. Zwykły torf kwaśny- taki kup. Domieszaj do niego trochę keramzytu, żwirku akwariowego, ew. jak masz to perlitu i będzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi