Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstępie!

Dzisiaj przypadkiem będąc w Obi zaszedłem na promocje. Ogólnie lubię tam chodzić bo czasem można znaleźć coś ciekawego i uratować przed śmiercią. Dzisiaj znalazłem dzbaneczniki. Ten osobnik kosztował mnie niecałe 4 złote, więc stwierdziłem, że spróbuję go z tej agonii wyciągnąć, a nóż się odwdzięczy za jakiś czas. Przesuszony był strasznie, więc to pierwsze co mu zapewniłem. Panel LED dla innych roślin jest w drodze, więc póki co musi mu wystarczyć okno i kiepska pogoda...

Jeśli moglibyście powiedzieć czy jest szansa dla niego i w ogóle co to za odmiana, było by miło.

To jest pierwszy mój dzbanecznik, więc o tych roślinach mam niewielkie pojęcie ;-)

http://imageshack.us/a/img404/7442/5rt6.jpg

http://imageshack.us/a/img708/6011/8as7.jpg

http://imageshack.us/a/img196/4121/s423.jpg

http://imageshack.us/a/img407/9503/3io5.jpg

Dzięki, pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W nienajgorszym wcale stanie ta Ventrata ;). Opłucz jej liście destylką, bo widać osad. A OBI w jakim mieście? Szansa jest, bo jemu za bardzo nic nie dolega. Podlewać od góry destylką, ma nie stać w wodzie, mieć stale wilgotne podłoże i lubi światło [przy jego braku nie dzbankuje].

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za opinie ;-)

Dużo pracuję, ale jak tylko wrócę wieczorem z roboty to liście obmyję, bo wczoraj mi się już nie chciało. Światło niebawem ;-)

A co do miasta to Wrocław, na Długiej.

Odnośnik do odpowiedzi

Były za 4 około 7-8 sztuk i za 10 ze cztery sztuki (wyznacznikiem raczej były wielkości nie stan ogólny rośliny). Jednak polecam udać się tam jak najszybciej bo długo nie postoją w tamtych warunkach. Ogólnie może też coś dorzucą niedługo bo te z głównej wystawy w stanie jeszcze nie wiele lepszym. Tak czy siak pierwszy raz spotkałem się by tam owadożery były w kąciku z przecenami.

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie za post pod postem.

Ventrata mi nie pasowała jednak do tego dzbanka... Więc zaszedłem do Obi i jedyne dzbanki jakie mieli w tych doniczkach to N. Gracilis i to bardziej pasuje patrząc na zdjęcia :)

Odnośnik do odpowiedzi

No i wcale nie lepiej wyglądają w tym Obi, ale to już mniejsza. Dzięki za potwierdzenie tezy bodajże koleżanki. Panel LED już mam więc poczekam na dzbanki i ogólne odbicie się w formie. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Często bywam w tym Obi i takie to gracilisy i alaty, że :rotfl: Młode Ventraty i tyle. Swoją drogą nierzadko rosiczki opisują jako muchołówki/kapturnice i na odwrót.

Edytowane przez Cahan
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

A u mnie Vetratka już przygotowana do zimowego ogrzewania, bo dostała podwieszaną podstawkę z keramzytem i jest trochę spryskiwana. Mam nadzieję, że jej kaloryfer nie wysuszy. A tak poza tym to ostatnio 2 liście żółkną i brązowieją... mam nadzieję, że to nic takiego i na wiosnę zacznie dzbankować, bo na razie każdy zalążek jest brązowy...

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie Vetratka już przygotowana do zimowego ogrzewania, bo dostała podwieszaną podstawkę z keramzytem i jest trochę spryskiwana. Mam nadzieję, że jej kaloryfer nie wysuszy. A tak poza tym to ostatnio 2 liście żółkną i brązowieją... mam nadzieję, że to nic takiego i na wiosnę zacznie dzbankować, bo na razie każdy zalążek jest brązowy...

Co ma na celu ta podstawka z keramzytem?

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zdjąć rolety, słońca będzie coraz mniej, więc są bezużyteczne, a dzbanek na pewno się ucieszy. I zgadzam się z CFHs , podstawka z keramzytem jest zbyteczna na taką dużą roślinę, dzbanecznik nawet nie poczuje zmiany :). Po aklimatyzacji na wiosnę powinien zacząć wypuszczać dzbanki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...