Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem dzbanecznika hookeriana który już był przeznaczony w sklepie na straty. Myślałem, że jeszcze odbije ale już od około dwóch tygodni nic się z nim nie dzieje.Nie wiem czy coś z niego jeszcze będzie. Tak wygląda od paru tygodni i nic nie chce z sobą robić.

post-6464-1384679705_thumb.jpg

post-6464-1384679792_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Stożek wzrostu jest już martwy, a część pod nim już zdrewniała...nie ma za bardzo skąd odbić. Miałęm już trochę dzbaneczników do odratowania, i jeszcze żaden nie odbił mi od korzeni. W dodatku po podłożu widać, że nie tylko wilgotność powietrza jest niska - on ma zwyczajnie sucho. Jedyna szansa to terrarium, albo przynajmniej woreczek foliowy...ale i tak ma szanse na przeżycie takie, jak nasza reprezentacja futbolowa na awans w MŚ :P.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Czy ktoś wie czym mogę wybić przędziorki ? wybijam je od miesiąca preparatem agrecol magnus 200sc psikam co 3-4 dni i tak są pajęczynki na dzbankach .Dzbanki sa w tera wilgotność jest w dzień 89% w nocy dochodzi do 93% nie mogę dać sobie rady z tym dziadostwem PLIS !!

Odnośnik do odpowiedzi

Jak użyjesz czegoś systemicznego ze 2- razy w odstępach czasu to wytrujesz każdego żerującego na liściach szkodnika. Spróbuj mospilan albo BI58. Musisz tym podlać roślinę albo wyciągnąć z ziemi i na jakieś 5-10 min zanurzyć korzenie w roztworze. Ostrzegam tylko, że nie pachnie to najlepiej, ale jest skuteczne ;)

Odnośnik do odpowiedzi