Wrazik Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Bardziej skuteczna jest wymiana podłoża i kąpiel umytych korzeni w roztworze. Potem wsadzasz wszystko do świeżego podłoża i masz pewność, że w doniczce nie ma nowych jaj szkodników . No i nie śmierdzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 HEJKA czy można podlać konkretnie dzbaneczniki preparatem agrecol magnus 200sc ktoś wie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Cytat z ulotki Magus 200 SC: Na roślinie działa powierzchniowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Witam mam pytanie, od lipca posiadam dzbanecznik Ventrate. Strasznie szybko poszedł w górę i wypuścił w tym czasie dwa nowe dzbanki. Stare dzbanki zaczęły wcześniej usychać, lecz około tygodnia temu nowe również zaczęły schnąc. Jest to mój pierwszy i jedyny dzbanecznik i nie wiem czy to jest naturalne o tej porze roku. Najbardziej mnie martwi, że nowe dzbanki schną, a roślina ciągle rośnie w górę jak by nic się nie działo. W dwóch nowych usychających dzbankach jak sprawdzałem jest kilka muszek owocówek a w jednym jeszcze jakiś większy owad, więc raczej nie wchodzi w grę, że dzbanek się "zużył". Czy to jest naturalne o tej porze roku i wiosną wszystko wróci do normy, czy powinienem zacząć go doświetlać? Roślina stoi na parapecie, lecz z dala od szyby, kaloryfera pod oknem nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Pewnie ma trochę sucho i za mało światła. Bez zdjęcia trudno o dokładniejszą diagnozę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 Mój też nagle zaczął tracić wszystkie dzbanki (wszystkie są uschnięte do połowy), a w górę rośnie jak głupi. Myślę, że mało światła i mała wilgotność tak wpływa na nasze rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 To naturalne, mam to samo, nie przejmuj się na zapas - byle do wiosny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barni Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Proszę o ocenę mojego dzbanka, otrzymałem go od jednego z naszych forumowiczów (Pozdrawiam) dzbanki które widać urosły już u mnie. Tak wyglądałą kiedy ją dostałem miała półtora dzbanka A tak obecnie. Mam takie małe pytanko, kiedy go dostałem dzbanki miały inny wygląd mianowicie miały włosk jak się dobrze przyjrzeć można je zobaczyć na pierwszym zdjęciu. Czemu tak się zmieniły ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Bo roślinka Ci wydoroślała Młode Ventraty maja takie same dzbanki jak Alata, dla tego tak często małe rośliny są mylone w sklepach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Ocena bdb. Dorosłe dzbaneczniki wytwarzają inne dzbanki, tzw. górne. Wąs jest umocowany z tyłu dzbanka, pułapki są często jaśniejsze, zwykle nieco mniejsze, bardziej lub mniej odmiennego kształtu i często są bez skrzydełek lub mają skrzydełka zredukowane do dwóch wystających żyłek, grzbietów, czy jak to nazwać To zależy od gatunku, u jednych różnice między dzbankami dolnymi, a górnymi są niewielkie, u innych diametralne. Tu masz np. różnice między dolnymi i górnymi dzbankami u N. rafflesiana: http://www.cpjungle.com/nucraf.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinka Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Cześć Jakiś czas temu kupiłam na allegro dzbanecznik (podobno N. Alata). Gdy go otrzymałam miał wykształcone dzbanki, które z dnia na dzień zaczęły mu usychać... To samo spotkało liście... Pilnuje, by podłoże było wilgotne, podlewam poprzez "kąpiel" w wodzie destylowanej (resztkę wody wylewam z podstawki) oraz, czytałam na jakiejś stronie, że to konieczne, zraszam codziennie (także wodą destylowaną). Potrzebuję Waszej pomocy... Co robię nie tak? Dołączam zdjęcia przedstawiajace mojego dzbanecznika Edytowane 28 Stycznia 2014 przez tinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Wydaje mi się, że nie trzeba go zraszać. Napisz jeszcze gdzie go trzymasz, z tego co widać na zdjęciu to trzymasz go na półce obok ściany. Cały czas on tam przebywa, czy tylko postawiłeś go na potrzeby zdjęcia? Edytowane 28 Stycznia 2014 przez nafarcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Podlewaj go "od góry". To nie alata, tylko ventrata A dzbanki usychają, bo są stare. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Dokładnie, dzbanki nie żyją wiecznie, stare mają prawo uschnąć podobnie jak liście. Na nowe dzbanki raczej nie ma co liczyć, bo jest za mało światła (aczkolwiek nie jest powiedziane, że się nie pojawią). Jeśli nowe liście rozwijają się poprawnie, a jedynie nie wykształcają dzbanków, to pozostaje cierpliwie czekać do wiosny. I postaw go przy najjaśniejszym oknie w domu. Zraszanie sobie odpuść, roślina musi się zaaklimatyzować do wilgotności pokojowej. Jeśli przesadnie nie grzejesz i nie masz ekstremalnie sucho w pokoju - powinno być OK. I wystarczy jak podlejesz co 2-3 dni od góry do doniczki. Nadmiar wody możesz wylać z podstawki, ale jak zostanie tam dzień czy dwa to świat się nie zawali Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinka Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Bardzo dziękuję za rady :) Dzbanecznik stoi na oknie zachodnim w łazience, obok ściany postawiłam go tylko na czas zdjęcia:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi