bremol Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 witam ostatnio zauwazylem cos takiego na lisciach mojego dzbanka co to moze byc i jak to cos tepic ?? dzieki za odp.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) witam ostatnio zauwazylem cos takiego na lisciach mojego dzbanka co to moze byc i jak to cos tepic ?? dzieki za odp.. chidzi mi o te czerwone plamki na spodzie lisci ostatnie zdjecie to caly dzbanecznik a listki ze zdjec to te z nowych pedow. Edytowane 2 Lutego 2014 przez bremol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Zauważyłem niedawno czerwieniejące/brązowiejące plamy na liściach campanulaty. To jakiś szkodnik czy poparzenie? Inne rośliny (już nawet znacznie wyższe) nie posiadają takich zmian. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez bobolak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 28 Kwietnia 2014 Share Napisano 28 Kwietnia 2014 Ja mam podobny problem, czerwienienie liści. Dzbanecznik stoi w terrarium, okno zachodnie więc to chyba nie są oparzenia słoneczne, podłoże mieszanka torfu i piasku. Może ma ktoś jakieś przypuszczenia co może być przyczyną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 28 Kwietnia 2014 Share Napisano 28 Kwietnia 2014 Ja mam podobny problem, czerwienienie liści. Dzbanecznik stoi w terrarium, okno zachodnie więc to chyba nie są oparzenia słoneczne, podłoże mieszanka torfu i piasku. Może ma ktoś jakieś przypuszczenia co może być przyczyną? Jakiś czas temu przesadziłem swoją campanulatę do suszonego mchu (gdzieś na zagranicznych forach czytałem, że posadzony u kogoś w żywym i suszonym lepiej rósł w tym drugim, mimo reszty tych samych warunków) oraz przestawiłem ją w obszar gdzie nie pada na nią bezpośrednio pionowo światło świetlówki i póki co jest lepiej (nowe liście nie brązowieją), aczkolwiek z hurraoptymizmem się jeszcze powstrzymam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 28 Kwietnia 2014 Share Napisano 28 Kwietnia 2014 Moje N. mirabilis var. globosa i N. mirabilis var. echinostoma wcześniej rosły w żywym mchu, ale przez rok od zakupu nie byłem zadowolony z ich wzrostu. Jakieś dwa może trzy tygodnie temu przesadzielm je do jednej doniczki (mieszanina piasku i torfu bo stwierdziłem, że za słaby wzrost moze odpowiadać właśnie podłoże). Od tego czasu jeden poczerwieniał, drugi natomiast takich objawów nie wykazuje, a tak jak już wspomniałem rosną w jednej doniczce. Troszkę je doświetlam żarówką enrgooszczędną i może rzeczywiście to zbyt bezpośrednie światło, tylko dlaczego wcześniej nic takiego się nie działo, a przynajmniej nic aż tak dramatycznego jak teraz Może to przesadzenie trochę osłabiło roślinkę i do tego jeszcze to bezpośrednie światło..... kto wie........ Z roślinami jest jak z kobietami, cały czas musisz się chłopie domyślać o co im może chodzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek002 Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Witam Tego dzbanecznika kupiłem jakoś w listopadzie ubiegłego roku. Miał pięć dzbanków, cztery bardzo szybko zeschły więc się ich pozbyłem przycinając tuż przy liściu, ostatni był żywy aż do momentu wykształcenia nowego (obecnie widocznego), następnie góra uschła. Jego jednak nie ucinałem. Poza tym wykształca się nowy dzbanek, natomiast jest też jeszcze jeden pęd (od strony okna), przy którym liść się rozrósł, a na końcu pozostała rzęsa. Okno południowe, w podstawce (talerzyku) cały czas utrzymuje wysoki poziom wody, a doniczka stoi dodatkowo w nakrętce od słoika co izoluje ją od bezpośredniego kontaktu z wodą. W najbliższych dniach zamierzam przesadzić roślinkę do większej doniczki. Mam podłoże do storczyka (torf, gąbka, styropian, przewaga torfu) i mech torfowiec, nie mam jeszcze doniczki. Czy możecie mi powiedzieć: - czy roślinka wygląda na zdrową i dobrze rozwijającą się? - jaka powinna być wielkość doniczki? To będzie pierwsze przesadzanie, średnica obecnej to 6cm. - jakie proporcje zachować przy mieszaniu podłoża i mchu? - najmłodszy pęd ma czerwone plamki na liściu, to prawdopodobnie efekt zbyt mocnego bezpośredniego światła. Jest jakiś sposób, żeby światło przerzedzić na parapecie? - jaki to gatunek? Wydaje mi się, że alata, ale nie mam pewności xD - czy to prawda, że roślinkę można dokarmiać mlekiem? Poniżej zamieszczam również linki do zdjęć. Pozdrawiam http://ifotos.pl/zobacz/DSC00112J_ennqphr.JPG/ http://ifotos.pl/zobacz/DSC00113J_ennqphn.JPG/ http://ifotos.pl/zobacz/DSC00115J_ennqphw.JPG/ http://ifotos.pl/zobacz/DSC00116J_ennqprr.JPG/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 1. tak 2. możesz przesadzić do 8-10 cm, większej póki co nie ma sensu, a i w tej 6-tce może rosnąć 3. mchu torfowca możesz dać ile chcesz, nawet sam torfowiec, jak zmieszasz np. 2 części torfu, 1-2 torfowca i po 1 gąbki i styropianu, powinno być OK, chociaż ilu hodowców tyle mieszanek 4. może firanka? ale ja bym nie przerzedzał, szyba dostatecznie filtruje słońce, niech roślina się przyzwyczaja 5. obstawiałbym raczej N. truncata 6. można, kilka kropli chudego lub odtłuszczonego mleka raz w miesiącu, ale wprost na dno dzbanka, bez brudzenia mlekiem innych części pułapki... moim zdaniem za dużo z tym ceregieli, ale jak w góglu wpiszesz "nepenthes feeding milk" to coś tam znajdzie... na zachodzie to chyba bardziej popularny sposób niż u nas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek002 Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Bardzo dziękuję za odpowiedź Rozumiem, że zaczerwienienie liścia nie ma większego znaczenia. mam natomiast jeszcze jedno pytanie co do przesadzania - czy zachować obecne podłoże z doniczki, czy oczyścić korzenie i wykorzystać wyłącznie świeże podłoże? W życiu nie przesadzałem roślin, tym bardziej owadożernych i kwaśnolubnych, nie bardzo wiem co i jak, a chciałbym, żeby roślince było jak najlepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus1988 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Cześć Mam problem z dzbanecznikiem, bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Nie ma się czym martwić, z tego co widzę usychają stare dzbanki, nie nowe - to normalne. Zapewnij jak najwięcej światła, żeby ładnie dzbankował i już. A z kwitnięciem dzbanecznika to raczej nie jest takie hop siup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Pytanie trochę nie w temacie - Miranda puściła już dzbanek pośredni, czy to jeszcze dolny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atronel Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Mam taki problem. Otóż to, przesadzałem mojego dzbanka, i troche mu przesuszyłem podłoże by łatwiej było go przesadzić, ale może to ja przesadziłem z tym, bo mi na samej górze, zaczęły od 4 górnych liści nie licząc młodego zwiniętego, zaczęły te wąsy od dzbanków usychać, a liście na krawędzi od tego ogonka przyżółkły mi. , przesadziłem i wszystko było , dzbanek sie rozwijał, dobrze... Od przesadzenia minęły jakieś z 4 miesiące, nawet nowe dzbanki mi się już robią, praktycznie wszystkie od tego nowego liścia co był przed przesadzeniem, no ale te 4 liście zaczęły mi żółknąc i wyglądały jak skórka od banana, i tak samo zaczęły czernieć. No nie uciełem ich, bo czekałem aż same uschną do końca i wtedy i tak co dzień dwa sprawdzałem co u niego i dzisiaj rano patrze, liście zeschły do końca, ale patrze że koło tych liści łodyga przyczarniała, i właśnie to mój problem, nie wiem czy to łodyga drewnieje( ale tak od środka?) czy coś nie tak jest Dzbanecznik ma w sumie 1,5 roku. U podnóża wyrosły mu 4 nowe pędy, z czego na jednym tym największym u podnóży tak samo sie zrobiło, tylko że to jeden liść zeschnął się i bardziej zbrązowił tą łodyżkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika1988 Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Witam, chciałam prosić o ocenę zdrowia mojego (już niedługo) jedynaka . Rośnie w mieszance torfu i perlitu, stoi na grubym żwirze i keramzycie, na oknie południowym. Rośnie tak rok, jak przybył do mnie miał 5 listków i 3 malusieńkie dzbanki. Czy powinnam go przesadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Wygląda bardzo ładnie Z przesadzaniem możesz jeszcze spokojnie poczekać. Nawiasem mówiąc, ta krzyżówka powinna spokojnie dać sobie radę bez dodatkowego podnoszenia wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi