Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
rozsadzić? zostawić? Przy okazji zapytuję o stan ogólny :)

Jeśli jego miejscem docelowym jest ten parapet to dał bym mu podwyższenie, np. z drugiej odwróconej doniczki.

Rama okna zasłania mu sporo światła.

Rozsadzenie to kwestia Twojego gustu, ja nie rozsadzałem i mam bardzo gęsto zarośniętą doniczkę z mnóstwem dzbanków.

Stan roślinki OK :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam Serdecznie.

Mam kilka pytań i bardzo będę wdzięczna za pomoc. post-6845-1408124862_thumb.jpg "Dzbanka" kupiłam rok temu w kwiaciarni miał to być n. alta ale z tego co na forum wyczytałam i obejrzałam to raczej wychodzi na ventrate. Ale sprostujcie mnie proszę jeśli się mylę. Od początku wisi w tym samym miejscu (przy południowym oknie) więc myślę, że aklimatyzację już przeszedł, stracił część posiadanych dzbanków. Rosnąć rośnie, pojawiają się zawiązki nowych dzbanków ale na tym koniec. Część tych zawiązków chyba uschła, część wygląda na zdrowe. Przy zakupie pani kazała go zraszać, dolewać wody do dzbanków i pozwalać polować, poza tym miał być niewymagający. Ale że nie dzbankuje to zaczęłam czytać szukać i mam parę pytań:

1 Zastanawiam się nad kupieniem gotowego podłoża w carnisana i przesadzeniem, bo to podłoże nie bardzo mi się podoba (wygląda jak zwykła stara ziemia), nie wiem też czy doniczka nie jest za mała. Ma 14 cm średnicy z ziemi wyrasta 6 pędów a wysokość roślinki to już pół metra! post-6845-1408124910_thumb.jpg

2 Czytałam że ventraty nie są tak wymagające co do wilgotności powietrza, w pokoju jest 60-70%, a doniczka jest wstawiona w większą wysypaną keramzytem z wodą. post-6845-1408124887_thumb.jpg Oczywiście bezpośrednio w wodzie nie stoi. Czy może być że jednak ma za sucho? Martwię się bo te zawiązki już ze dwa miesiące wiszą i nic się nie pompują.post-6845-1408124897_thumb.jpg post-6845-1408124904_thumb.jpg

3 Czy te na wpół uschnięte dzbanki to jeszcze jedzą? Wpadły tam jakieś muchy ale coś nie znikają. Aha ja im tej wody w dzbanki nie lałam bo czytałam że się własnie nie powinno im tych soków trawiennych rozcieńczać. Ale może to błąd? Czy jeśli te uschnięte nie jedzą to lać im wode by zwiększyć wilgotność?

4 I tak ogólnie oceńcie proszę ten mój skarb. Zastanawiają mnie te dwa brązowe pędy, czy to po prostu są stare i drewnieją czy inne licho?

Bardzo bym chciała go uratować, i tak jest ładny ale wiadomo z dzbankami inny urok. Bardzo proszę o rady.

post-6845-1408124879_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zadałaś bardzo dużo pytań, lecz zauważyłem że dużo czytałaś i na większość pytań sama sobie udzieliłaś odpowiedzi :)

Osobiście dał bym roślinę bezpośrednio na okno, przy samej szybie, więcej światła :sun_bespectacled:

W tym roku juz raczej dzbanków mieć nie będziesz, światła dziennego będzie coraz mniej, a to główny czynnik by dzbanki powstały.

Jeśli nie jesteś pewna podłoża przesadź roślinę ale bez przesady z mieszanką, torf/perlit lub żwirek wystarczająco, a i w samy torfie tez da radę.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo. Pan dzbanek właśnie zamieszkał bezpośrednio na parapecie, mam nadzieje że będzie mu tam dobrze. A co sądzisz o zwiększeniu doniczki? Czy może mieć za ciasno?

Dzbanecznik nie ma jakoś szczególnie rozbudowanego systemu korzeniowego, poza kilkoma gatunkami.

Jeśli masz większą doniczkę możesz przełożyć do większej, ale czy będzie to potrzebne zobaczysz podczas przesadzania rośliny.

Ogólnie by Cię uspokoić roślina wygląda na zdrową :)

Odnośnik do odpowiedzi

Odnoście pytania 4 to drewnienie łodyg jest czymś normalnym. Z czasem tego drewna będzie metr i więcej :) Częściowo przysłonią je młode pędy, dodatkowo na zdrewniałych częściach mogą pojawić się nowe odrosty. Niemniej takie pnącze nie wygląda już tak ładnie jak roślina tej wielkości jakiej masz obecnie.

Za sucho nie ma, brak dzbanków to bardziej kwestia małej ilości światła. A przy tej wielkości rośliny keramzyt wiele już nie pomoże. Zresztą 60-70% to dla ventraty wystarczająco.

Do pustych dzbanków można ciut wody wlewać, nieco przedłuży to żywot dzbanka, poza tym roślina traktuje takie dzbanki jako rezerwuar wody. Z tego samego powodu nie obcina się dzbanków uschniętych do połowy. Ale jak się nie wleje, też się nic nie stanie.

Doniczka wielkościowo jest OK, kwestia jakości podłoża w jakim siedzi obecnie. Wprawdzie ventrata szczególnie wymagająca nie jest, ale przy przesadzaniu część starego podłoża możesz otrzepać, ale bez naruszania bryły korzeniowej. A większa doniczka będzie prędzej wymagana dla stabilności rośliny niż miejsca dla korzeni :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo pięknie dziękuję za odpowiedzi, i uspokojenie. Mam straszną ochotę na jeszcze jakiegoś muchożercę a skoro z tym jest ok to chyba się pokuszę. Z tym że czytać trzeba już przed zakupami. Dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam mam od kilku dni Bloody Mary i zauważyłem że wieczka mi zaczynają usychać czy to norma przy aklimatyzacji?Zakupiłem roślinkę w znanym sklepie internetowym w pięknym stanie z 8 dzbankami bez uszkodzeń i z podłożem.

post-6872-1411935934_thumb.jpg

post-6872-1411935948_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanki niestety mogą przeżywać aklimatyzację. Czasem reagują zasuszaniem istniejących dzbanków. Niekiedy jakby "nie zauważyły" przeprowadzki. Z tym jest bardzo różnie. Musisz uzbroić się w cierpliwość.

Roślinka ze zdjęć wygląda bardzo dobrze, nawet jak zasuszy dzbanki, ale liście będą wyglądały zdrowo, ze stożka wzrostu będą wyrastać nowe liście to wszystko jest ok :)

Dzbanek, który fotografujesz z zasychającym wieczkiem nie jest już młodym dzbankiem. Zauważ, że to jeden ze starszych, to normalne, że stare liście/dzbanki obumierają.

Jeśli z zalążka na końcu liścia z drugiego zdjęcia nie wytworzy się dzbanek, to też może być to oznaką aklimatyzacji.

Podsumowując: nie pękaj, troszkę cierpliwości :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Proszę o ocenę mojego dzbanecznika.

post-6257-1413981553_thumb.jpg

post-6257-1413981609_thumb.jpg

Bardzo ładna Miranda :)

Jest to bardzo efektowny i prosty w uprawie parapetowiec, ale wymaga dużej ilości swiatła.

Proponował bym podwiesić go bezpośrednio w oknie bo w takiej odległości od okna będzie marniał :(

Odnośnik do odpowiedzi