Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę doradźcie co im dolega.W czerwcu zostałam obdarowana przez krople rosy kilkoma N. ventrata i wszystko było ok.Największa roślinka wydała przepiękne dzbanki i urosła ok.30cm (wszystkie stały na południowym parapecie) ,problemy zaczęły się niedawno z trzema najmniejszymi ventratami ,listki są jakby powykręcane ,na początku wyglądają jakby lekko przypalone przez słońce(którego teraz nie ma),później całe zasychają ,nowe robią się od razu czarne .Zgodnie z sugestią Alberta przesadziłam do innego podłoża (nie było żadnego robactwa ,od korzonków puszczają nowe odrosty). W dziedzinie owadożerów jestem nowicjuszką , ale czy to może być jakaś choroba o podłożu grzybowym , (podobne objawy miałam kiedyś u storczyka),będę wdzięczna za wszystkie sugestie .

post-6748-1416944160_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Miałem dość podobną sytuacje z moją malutką sadzonką N. maxima x Trusmadiensis. W ciągu dwóch dni musiałem obciąć prawie połowę jej liści, można by powiedzieć, że czerniały w oczach... Ostatnio brakło mi czasu by doglądać moich owadożerów i okazało się, że mój brat podlewał tą sadzonkę tak szczodrze, że stała w podstawce z wodą. Wylałem tą wodę i znacznie ograniczyłem podlewanie. Problem zniknął z dnia na dzień. Spróbuj podlewać raz na 3/4 dni niezbyt dużą ilością wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, Kupilem Ventrate jakies 3 miesiace temu caly czas stoi w zachodnim oknie na podstawce tak jak na zdjeciu. Problemem jest to ze nie pompuje dzbankow czy jest to wina pory roku i mniejszej dostepności do słońca ? Liście za to rosną bardzo szybko :)

post-6913-1417273291.jpg

post-6913-1417273457_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze wygląda ładnie.

Po drugie ja tam widzę, że pompuje ;)

Po trzecie - mało słońca i będzie coraz mniej niestety.

Po czwarte - trzy miesiące to nie aż tak dużo na aklimatyzację, gdzie teraz jeszcze sezon grzewczy trochę przeszkadza.

Po piąte - zachodnie okno, tam to już w ogóle nie najwięcej światła ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze wygląda ładnie.

Po drugie ja tam widzę, że pompuje ;)

Po trzecie - mało słońca i będzie coraz mniej niestety.

Po czwarte - trzy miesiące to nie aż tak dużo na aklimatyzację, gdzie teraz jeszcze sezon grzewczy trochę przeszkadza.

Po piąte - zachodnie okno, tam to już w ogóle nie najwięcej światła ;)

nie dopisalem to pierwsze zdjecie to zdjecie z przed 3 miesiecy a w tym momencie zostaly dwa dzbanki z czego tylko jeden "zdrowy"

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam,

mam od jakiegoś czasu dzbaneczniki, wzięte jako odnóżki z rośliny kolegi, ale on sam nie wiedział co to za gatunek. Rozwijały się dobrze, ale z czasem pojawiły się czerwone plamy, a potem żółte i ostatecznie czarna. Niestety nie ładują mi się wszystkie zdjęcia z forum i nie znalazłem, żadnego podobnego. Podlewane wodą destylowaną i dodatkowo naświetlane. Wiecie co może być przyczyną plam?

pozdrawiam Olek

post-6689-1418053420_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam od jakiegoś czasu dzbaneczniki, wzięte jako odnóżki z rośliny kolegi, ale on sam nie wiedział co to za gatunek. Rozwijały się dobrze, ale z czasem pojawiły się czerwone plamy, a potem żółte i ostatecznie czarna. Niestety nie ładują mi się wszystkie zdjęcia z forum i nie znalazłem, żadnego podobnego. Podlewane wodą destylowaną i dodatkowo naświetlane. Wiecie co może być przyczyną plam?

pozdrawiam Olek

Jak bisko masz oświetlenie i jakie stosujesz? Wygląda to trochę na wybarwienie od silnego światła i poparzenie. Oczywiście nie można wykluczać działania jakiegoś grzyba. Niech inni się wypowiedzą.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki wyglądają na zupełnie zdrowe okazy. Te czarne plamy pojawiły się z tego co widzę na najstarszym liściu - on po prostu obumiera, co jest procesem naturalnym. Młodsze liście wyglądają bardzo dobrze i pięknie dzbankują. Nie masz się czym martwić.

Edit: tak jak Narcyz pisze, zaczerwienienie liści może być reakcją rośliny na intensywniejsze oświetlenie niż stosowane do tej pory. U moich nowych dzbanków, które dostaję całkiem zielone, zawsze tak się dzieje, nie przejmuję się tym - z czasem roślina przyzwyczaja się do nowych warunków.

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Coś się dzieje z częścią N. Rebecca Soper. W doniczce są dwa " woreczki " jakby materiałowe. Nie były przesadzane od zakupu tj. Listopada, nie zmieniałam stanowiska, temp stała jak i wilgotnośc, podlewane destylka. Jakieś pomysły?

cPUXXR.jpg

OukP19.jpg

wtLfsH.jpg

Odnośnik do odpowiedzi