aleksandra Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Proszę doradźcie co im dolega.W czerwcu zostałam obdarowana przez krople rosy kilkoma N. ventrata i wszystko było ok.Największa roślinka wydała przepiękne dzbanki i urosła ok.30cm (wszystkie stały na południowym parapecie) ,problemy zaczęły się niedawno z trzema najmniejszymi ventratami ,listki są jakby powykręcane ,na początku wyglądają jakby lekko przypalone przez słońce(którego teraz nie ma),później całe zasychają ,nowe robią się od razu czarne .Zgodnie z sugestią Alberta przesadziłam do innego podłoża (nie było żadnego robactwa ,od korzonków puszczają nowe odrosty). W dziedzinie owadożerów jestem nowicjuszką , ale czy to może być jakaś choroba o podłożu grzybowym , (podobne objawy miałam kiedyś u storczyka),będę wdzięczna za wszystkie sugestie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Jak często podlewasz i w jaki sposób? Edytowane 25 Listopada 2014 przez kamil95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Sprawdzam podłoże , gdy jest lekko przeschnięte podlewam od góry małą dawką wody destylowanej (nie stoją w wodzie) , tak by nie zamoczyć liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Miałem dość podobną sytuacje z moją malutką sadzonką N. maxima x Trusmadiensis. W ciągu dwóch dni musiałem obciąć prawie połowę jej liści, można by powiedzieć, że czerniały w oczach... Ostatnio brakło mi czasu by doglądać moich owadożerów i okazało się, że mój brat podlewał tą sadzonkę tak szczodrze, że stała w podstawce z wodą. Wylałem tą wodę i znacznie ograniczyłem podlewanie. Problem zniknął z dnia na dzień. Spróbuj podlewać raz na 3/4 dni niezbyt dużą ilością wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Hej, Kupilem Ventrate jakies 3 miesiace temu caly czas stoi w zachodnim oknie na podstawce tak jak na zdjeciu. Problemem jest to ze nie pompuje dzbankow czy jest to wina pory roku i mniejszej dostepności do słońca ? Liście za to rosną bardzo szybko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Po pierwsze wygląda ładnie. Po drugie ja tam widzę, że pompuje Po trzecie - mało słońca i będzie coraz mniej niestety. Po czwarte - trzy miesiące to nie aż tak dużo na aklimatyzację, gdzie teraz jeszcze sezon grzewczy trochę przeszkadza. Po piąte - zachodnie okno, tam to już w ogóle nie najwięcej światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Po pierwsze wygląda ładnie. Po drugie ja tam widzę, że pompuje Po trzecie - mało słońca i będzie coraz mniej niestety. Po czwarte - trzy miesiące to nie aż tak dużo na aklimatyzację, gdzie teraz jeszcze sezon grzewczy trochę przeszkadza. Po piąte - zachodnie okno, tam to już w ogóle nie najwięcej światła nie dopisalem to pierwsze zdjecie to zdjecie z przed 3 miesiecy a w tym momencie zostaly dwa dzbanki z czego tylko jeden "zdrowy" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Aklimatyzacja i pogoda jaką mamy robi swoje. Do tego sezon grzewczy... Albo doświetlasz i cieszysz się dzbankami, albo masz same liście bez dzbanków do wiosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alek25 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Witam, mam od jakiegoś czasu dzbaneczniki, wzięte jako odnóżki z rośliny kolegi, ale on sam nie wiedział co to za gatunek. Rozwijały się dobrze, ale z czasem pojawiły się czerwone plamy, a potem żółte i ostatecznie czarna. Niestety nie ładują mi się wszystkie zdjęcia z forum i nie znalazłem, żadnego podobnego. Podlewane wodą destylowaną i dodatkowo naświetlane. Wiecie co może być przyczyną plam? pozdrawiam Olek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Witam, mam od jakiegoś czasu dzbaneczniki, wzięte jako odnóżki z rośliny kolegi, ale on sam nie wiedział co to za gatunek. Rozwijały się dobrze, ale z czasem pojawiły się czerwone plamy, a potem żółte i ostatecznie czarna. Niestety nie ładują mi się wszystkie zdjęcia z forum i nie znalazłem, żadnego podobnego. Podlewane wodą destylowaną i dodatkowo naświetlane. Wiecie co może być przyczyną plam? pozdrawiam Olek Jak bisko masz oświetlenie i jakie stosujesz? Wygląda to trochę na wybarwienie od silnego światła i poparzenie. Oczywiście nie można wykluczać działania jakiegoś grzyba. Niech inni się wypowiedzą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Dzbaneczniki wyglądają na zupełnie zdrowe okazy. Te czarne plamy pojawiły się z tego co widzę na najstarszym liściu - on po prostu obumiera, co jest procesem naturalnym. Młodsze liście wyglądają bardzo dobrze i pięknie dzbankują. Nie masz się czym martwić. Edit: tak jak Narcyz pisze, zaczerwienienie liści może być reakcją rośliny na intensywniejsze oświetlenie niż stosowane do tej pory. U moich nowych dzbanków, które dostaję całkiem zielone, zawsze tak się dzieje, nie przejmuję się tym - z czasem roślina przyzwyczaja się do nowych warunków. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alek25 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 ze światłem to by się zgadzało, bo są najbliżej ze wszystkich roślin. dziękuję za odpowiedź p.s żarówka to OSRAM DULUX 6500K 12W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Jeśli to żarówka i są dość blisko to faktycznie może to być przyczyną bo żarówka ma to do siebie że skupia ciepło w miarę punktowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Coś się dzieje z częścią N. Rebecca Soper. W doniczce są dwa " woreczki " jakby materiałowe. Nie były przesadzane od zakupu tj. Listopada, nie zmieniałam stanowiska, temp stała jak i wilgotnośc, podlewane destylka. Jakieś pomysły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Na moje oko to albo zamieranie starych liści, albo może niedoświetlenie. Na razie nic złego się nie dzieje. Na jakim parapecie ona stoi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi