Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A jakie to oświetlenie i w jakiej odległości od jego źródła znajdują się rośliny?

Na zdjęciu widzę kapturnicę, chyba to purpurea lub jakaś hybryda, w każdym razie jeżeli to aktualne zdjęcia to czy ona nie powinna zimować?

Edytowane przez Mike07
Odnośnik do odpowiedzi

post-6364-1422781669_thumb.jpg

Witam, próbuję przywrócić go do świata żywych.

Moja pierwsza myśl to wciornastki, tylko że nie widać na roślinie robactwa.

Z pleśnią na torfie poradziłem sobie, ale to chyba nie ona doprowadziła go do takiego stanu.

Co może być przyczyną takiego wyglądu dzbanecznika?

Odnośnik do odpowiedzi

Zasuszony to on nie jest ( przynajmniej jeśli chodzi o podłoże) bo jeśli chodzi o powietrze to stał na parapecie, okno zachodnie (obok budynek który dodatkowo ogranicza ilość światła) i czasami mogł dostać ciepłym powietrzem z kaloryfera. Kaloryfer odkręcam tylko na noc, w dzień zakręcam, to nic że zmarznę - czego sie nie robi dla naszych milusińskich love Obecnie przeniosłem go i kilka innych do terrarium. Zdjęcie pochodzi sprzed kilu tygodni, teraz zostały mu zielone dwa górne liście, resztę odciąłem bo uschły. Za opcją suchego powietrza z kaloryfera może przemawiać również fakt, że u innych parapetowców w stopniu mniejszym lub większym zauważyłem podobne lub nieco inny zmiany :(

Ciężko powiedzieć jak długo go mam unsure , tyle sie tego kupuje ;) myślę że ponad rok, ale jeszcze nie doczekalem się dzbanków u niego.

Odnośnik do odpowiedzi

Masz roślinę rok i jeszcze nie doczekałeś się dzbanków, wiesz wogóle jaki to gatunek?

Po wyglądzie niestety nie da sie określić :(

Być może to jakiś gatunek wysokogórski a jest trzymany w nie odpowiednich warunkach, bez wysokiej wilgotności, nocnych spadków temperatur i nie wysokich w dzień, stąd jego stan?

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gatunku obstawiałem N. gymnamphora (ale głowy bym nie dał) jeśl to on, to góral.

No zdarzyła mi się nawet Ventrata (podobno pokrzywa wśród dzbaneczników) która przez rok w warunkach parapetowych mi nie chciała dzbankować, a później jak ją wstawiłem do terra, jak się rozpędziała to ho ho. Myślę, że czasami to nie kwestia gatunku ( łatwy w uprawie-trudny w uprawie) tylko danego osobnika. Przecież są tu na forum hodowcy, którzy teoretycznie trudne w uprawie gatunki trzymają na parapecie i to ze świetnymi efektami.

Mój powędrował do terra i zobaczymy czy to mu pomoże.

Dziękówa za pomoc. :)

Edytowane przez barbus
Odnośnik do odpowiedzi

Co do gatunku obstawiałem N. gymnamphora (ale głowy bym nie dał) jeśl to on, to góral.

No zdarzyła mi się nawet Ventrata (podobno pokrzywa wśród dzbaneczników) która przez rok w warunkach parapetowych mi nie chciała dzbankować, a później jak ją wstawiłem do terra, jak się rozpędziała to ho ho. Myślę, że czasami to nie kwestia gatunku ( łatwy w uprawie-trudny w uprawie) tylko danego osobnika. Przecież są tu na forum hodowcy, którzy teoretycznie trudne w uprawie gatunki trzymają na parapecie i to ze świetnymi efektami.

Mój powędrował do terra i zobaczymy czy to mu pomoże.

Dziękówa za pomoc. :)

Owszem jest kilka osób które preferują uprawę parapetową, ale są to bardzo zmodyfikowane parapety, gdzie wilgotność jest bliska terrarium :)

Ponadto są odpowiednio doświetlane i nikt nie trzyma wymagającego górala na parapecie, a raczej są to ich krzyżówki.

Jeden z warunków udanej uprawy górali to nocny spadek temperatur, a Ty na noc włączasz kaloryfer :(

Odnośnik do odpowiedzi