Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Kaloryfer włączam na noc, ale opuszczam roletę, a więc powietrze z kaloryfera nie uderza bezpośrednio w rośliny bo na drodze stoi mu jeszcze roleta. Poza tym nigdy nie robię sobie tropików w pokoju bo nie lubie upałów, w pokoju mam w granicach 20 stopni. W związku z powyższym o spadki tempearatur bym sie nie martwił, na parapecie przy oknie zawsze jest chłodniej niż w pozostałej części pokoju. Parapet wyłożony podstawkami z keramzytem na którym stoją rośliny, choć pewne jest że 90% wilgotności takim sposobem to nie uzyskam. Dlatego bardziej obstawiałem jakiegoś robaka, grzyba czy inną bakterię, no ale kto wie może to wilgotność albo temparatura...... unsure

W terra będzie miał i żarówę i wilgotność więc zobaczym co dalej.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Witam, jestem tutaj nowy i mam pytanko, aczkolwiek przypuszczam co może być winą tego oto przypadku. https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hpho...25f715d6addd021

Kwiatek stoi na oknie, stał również w podstawce z wodą a obok jest kaloryfer. Przypuszczam iż był przelany i zbyt niska wilgotność go dobiła. W chwili obecnej pojawiły się nowy dzbanuszki i stan ich określam na poprawny. Powiedzcie mi, gdzie mniej więcej odciąć te dzbanki. PS. Chcę zakupić akwarium, ażeby poprawnie przebiegał rozwój oraz rozrost roślinki. I tutaj prośba, jest ktoś z łodzi co poleca jakiś dobry sklepik z torfem oraz innymi akcesoriami do uprawy tych cudeniek?

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaj do tego przede wszystkim brak światła w okresie zimowym. To jest główny czynnik że roślina marnieje. Do niższej (choć nie ekstremalnie niskiej) wilgotności jakoś się przystosuje. Woda w podstawce to czynnik zwiększający nieco ryzyko przy mocno torfowym, mało przepuszczalnym podłożu, ale i tak nie gwarantuje dobicia rośliny ;)

Dzbanków uschniętych do połowy nie obcinaj, poczekaj aż uschną całkowicie. To jest normalne, że starsze pułapki najpierw schną częściowo, ale wciąż gromadzą w dolnej części wodę.

Jeśli roślina dzbankuje i ładnie rośnie od wiosny do jesieni na parapecie, nie widzę potrzeby zamykania jej w akwarium. Chyba że zimą jeśli masz naprawdę sucho, można wstawić roślinę do otwartego akwarium z wodą i keramzytem na dnie. Przynajmniej wokół rośliny wytworzy się normalna wilgotność. Ale i tak duża szansa że utraci dzbanki i zahamuje nieco wzrost przez brak światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż całą roślinę. To normalne, że roślina zasusza stare dzbanki, nie są one wieczne. U przelanego dzbanka zwykle gnije stożek wzrostu. Sytuacja jaką opisujesz to właśnie plus dla dzbanka jeśli utrzymuje się stały poziom wody w podstawce (ale tak, żeby dzbanek nie czerpał z niej wody). Kaloryfer podnosi temperaturę i woda z podstawki szybciej paruje wiec dzbanek właśnie ma wilgotno. Co innego jeśli w podstawce nie ma wody, to oczywiście kaloryfer mógł go przysuszyć. Skoro roślina wyprodukowała nowy dzbanek, najprawdopodobniej wszystko jest w najlepszym porządku. To właśnie produkcja dzbanków jest oznaką, że warunki odpowiadają roślinie. Jeśli chcesz coś kupić to lepiej zainwestować w terrarium a nie akwarium ale w tym przypadku nie jest to niezbędne.

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Jakieś 2 miesiące temu zrobiłem sadonkę N. ventrata z odrostu. Ostatnie słoneczne dni skłoniły mnie aby wystawić ja biliżej okna aby dostała więcej słoneczka i chyba za mocno zawiązałem folie ;/ponieważ wygląda to jak bym ja ugotował .... Może mi ktoś powiedzieć czy jeszcze coś z tego będzie ?

Dodam że łodyga zrobiłą się brązowa ...

2yjt1m9.jpg

jua3ar.jpg

Edytowane przez Sztandi
Odnośnik do odpowiedzi

Gość Cytryna24

Witajcie.

Na tym forum jestem nowa, jednak roślinami owadożernymi zajmuję się jakieś 3 lata. Nigdy nie miałam z nimi większych problemów jednak jakiś czas temu na liściach mojego dzbanecznika Bloody Mary pojawiły się dziwne plamy. Może ktoś z Was podpowie mi co to może być? Roślina stoi cały czas w tym samym miejscu - na południowym parapecie w pełnym słońcu. Wcześniej nie miałam z nią problemu.

post-7042-1429360136_thumb.jpg

post-7042-1429360159_thumb.jpg

post-7042-1429360186_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Witam, mam problem z dzbanecznikiem wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Przedstawię krótką historię jego losu. Na przełomie listopada/grudnia złamała mi się łodyga dzbanecznika. Postanowiłem odłamany kawałek wsadzić do wody. Po kilku miesiącach około marca odłamany odcinek wsadzony do wody miał korzenie. Następnie wsadziłem go do mchu torfowego. (skoro puścił korzenie w wodzie to może będzie rósł w mchu?) Od dłuższego czasu wygląda ta jak na załączonym zdjęciu. Przeniosłem go na mniej słoneczne miejsce, myślałem że mocne obecnie słońce szkodzi nie ukorzenionej roślinie. Niestety minął miesiąc i nic nie pomogło. Nie mam wiedzy ani doświadczenia z dzbanecznikami, mam tylko dwie rośliny mało wymagające. Może ktoś z was zna przyczynę złego stanu rośliny przedstawionego na załączonym zdjęciu?

post-6464-1436982434_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam.Mam pytanie kupiłem ten dzbanecznik w tamtym roku na allegro i walcze by go utrzymać przy życiu.niedawno go przesadziłem do kwaśnego torfu keramzytu gąbki i styropianu w proporcji 2;1;1;1 liście rosną jak szalone ale dzbanków niema.i jak widać liście zółkną i czernieja.Dzbanecznik stoi na poludniowym oknie na balkonie na słoneczku przez cały dzien w pojemniku wypełnionym wodą i przykrytym folia.doniczka nie ma dzurek od spodu i zraszam ją destylowaną wodą rano i wieczorem. Co robie nie tak i gdzie jest błąd? jestem amatorem ale bardzo bym chciał by ten kwiatek rósł.nawet niewiem co to za odmiana :(

post-7137-1439833101_thumb.jpg

post-7137-1439833134_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy teraz okropne upały, skoro go zamknąłeś w pojemniku i wystawiłeś na południowym balkonie to przypuszczam że się gotuje w zamknięciu. Być może przez wysoką temperaturę żółknie. Niedobrze że nie ma dziurek w tej pseudo doniczce, możesz go przypadkiem przelewać. Przez to też może żółknąć. Najprawdopodobniej ten dzbanecznik nie potrzebuje takiej wilgotności. Na Twoim miejscu przesadziłabym go do normalnej doniczki i postawiła gdzieś w domu żeby przyzwyczaił się do bycia w suchym miejscu. Najprawdopodobniej zrobią mu się mocniejsze liście i przestanie żółknąć.

Odnośnik do odpowiedzi