Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy teraz okropne upały, skoro go zamknąłeś w pojemniku i wystawiłeś na południowym balkonie to przypuszczam że się gotuje w zamknięciu. Być może przez wysoką temperaturę żółknie. Niedobrze że nie ma dziurek w tej pseudo doniczce, możesz go przypadkiem przelewać. Przez to też może żółknąć. Najprawdopodobniej ten dzbanecznik nie potrzebuje takiej wilgotności. Na Twoim miejscu przesadziłabym go do normalnej doniczki i postawiła gdzieś w domu żeby przyzwyczaił się do bycia w suchym miejscu. Najprawdopodobniej zrobią mu się mocniejsze liście i przestanie żółknąć.

dziękuję i jutro przesadzam :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zrobiłeś chyba dobrą przepuszczalną mieszankę. Nikt inny się nie wypowiedział, nie jestem specem od dzbaneczników ale mniej więcej wiem czego potrzeba tym łatwiejszym w hodowli. Najgorsza z tego wszystkiego była napewno wysoka bardzo temperatura. Uzupełnię jeszcze swoją poprzednią wypowiedz. Skoro trzymałeś go w 100% wilgotności powietrza to po przesadzeniu jakbyś go zostawił na balkonie to mogłyby mu liście mocno zmarnieć. Dlatego powiedziałam żeby zostawić go w domu. Również w pokoju powinien Ci zacząć wypuszczać nowe dzbanki. Wtedy będzie można powiedzieć jaki to jest dokładnie dzbanecznik. Najprawdopodobniej ventrata, rebecca soper lub hookeriana. Stawiam na tą pierwszą lub ostatnią. Na balkonie masz tam pewnie dużo słońca, gdyby to była rebecca to najprawdopodobniej liście byłby czerwone. Ja swoją ventratę i rebecę trzymałam w wiszących doniczkach na balkonie całe lato. Dlatego myślę że Ty również będziesz mógł jeśli dzbanecznik wydobrzeje. Od razu po przesadzeniu jest możliwość że przestanie rosnąć na jakiś czas, ale nie martw się i czekaj.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam ponownie. Mam pytanie :) mój mały darmozjad od 2 miesięcy nie wypuścił dzbanka, te które widać mają około po 3 miesiące. Tutaj macie link https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hpho...amp;oe=55E14A0E.

Hmm czy coś mogę robić nie tak? Zawsze podlany, stoi na słoneczku, kolor bardzo ładny.

A taki był w marcu albo kwietniu.

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hpho...amp;oe=55E22A55

Odnośnik do odpowiedzi

Parapet, parapetowi nie równy. Dzbaneczniki preferują bezpośrednie słońce. Ze zdjęć wnioskuję, że mieszkasz gdzieś na parterze, gdzie bezpośredniego słońca możesz mieć jak na lekarstwo. Ponadto na zdjęciach dzbanecznik jest raz na parapecie zewnętrznym, raz na wewnętrznym. Ogólnie dzbaneczniki nie lubią przenoszenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Sam torf. W tym dostałem go od znajomej. Na początku miał po 5 dzbanków a teraz taka przerwa. i te dzbanki to też mega rozmiarów.

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hpho...amp;oe=55E295A9 2 cm przez dwa miesiące...

Ciężko dokładnie wywnioskować, ale z tego co się domyślam roślinę masz od kilku miesięcy?

Jeśli tak to sprawa jest bardzo prosta... nie wpadłeś na pomysł że może przechodzić okres aklimatyzacji?

Dla tego marniała, a teraz powolutku rusza ;)

Chyba nie odrobiłeś lekcji z uprawy dzbaneczników niee

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

potrzebuje pomocy :(

najpierw troche danych

gatunek bongso

temp ~25*

swiatlo 12h - 45W SMD LED Grow Lighting panel DOKLADNIE TA

wilgotnosc ~70%

zielmia torf kwasny perlit 1:1

woda destylowana do podlewania

2 razy dziennie spryskiwane

zdjecie w terra

dzbanek_3.jpg

i przy normalnym swietle

dzbanek.jpg

dzbanek_7.jpg

dzbanek_9.jpg

dzbanek_11.jpg

z gory dziekuje

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam jaki może być problem z twoim dzbanecznikiem. Ma zapewnione spadki temperatur w nocy? Jak często go podlewasz? Przychodzi mi jeszcze na myśl problem z podłożem. W jakiej proporcji są zmieszane składniki? Powiedz mi woda szybko przelatuje? Na Twoim miejscu dodałbym bym więcej składników do podłoża lub zmienił na martwy mech torfowiec. Z jednej strony może być to też aklimatyzacja. Jak aklimatyzowałem jednego dzbanka do warunków parapetowych też zaczęły usychać liście praktycznie większość ale odżył. Poczekaj jeszcze trochę czasu stożek wygląda na zdrowy może to też być po prostu aklimatyzacja i trudno mi coś doradzić. Radziłbym poczekać na wypowiedź innych. Czy masz inne dzbanki również w terra lub rośliny?

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi