Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

post-7449-1477896961_thumb.jpg

Witam poprosze ocenę stanu zdrowia mojego dzbanecznika. Dzbanecznika dostalem 2 dni temu.

ps. jaka to odmiana dzbancznika, na moje oko to N. x Hookeraina, ale pewny w 100% nie jestem.

Z gory dziekuje :)

Masz racje wygląda na Hookeriane. Dzbaneczniki bardzo wyraźnie dają znać że coś im nie odpowiada (marnieją i nie puszczają dzbanów) Wg mnie masz bardzo ładną roślinkę (a raczej wyglada to na 2w1), zdrowa, widze ze ma zapewnione odpowiednie warunki (chodzi mi o keramzyt) i co najważniejsze dzbankuje czyli musi sie mu u Ciebie podobać. Z ciekawości zapytam tylko na jakim parapecie stoji?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Daj go do domu na połódniowe okno(jeśli masz) bo za niedługo będą przymrozki a po za tym w nocy jest i tak niska temperatura więc lepiej weź go do domu i postaw nad podstawką z keramzytem do połowy zalany.Aa tak poza tym to ładna ventrata :)

A z wypowiedzią kolegi "błaha" nie zgadzam się ponieważ hookeriana jest jedną z najbardziej wytrzymałych krzyżówek więc spokojnie może stać na parapecie.

A jakie masz w tym doświadczenie? Bo wypowiadasz się, jakbyś hodował te rośliny z dwadzieścia lat. Ogólnie wszystkie krzyżówki typowo nizinne na parapecie mogą rosnąć kapryśnie - zależy jakie kto ma warunki, bo parapety to raczej bliżej do górskich niż nizinnych temperaturowo pasują.

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Wysoka wilgotność powinna być a co do naświetlania to chyba dobrze ale niech ktoś się jeszcze wypowie.

Edytowane przez Cephalotus
Proszę stotować zasady poprawnej pisowni w swoich wypowiedziach jak ujmuje to regulamin!
Odnośnik do odpowiedzi

Hej :) proszę o ocenę stanu dzbanecznika N.madagascanensis. Roślinka przyszła do mnie wczoraj kurierem. Była wysłana wraz z wkładem grzejacym. Roślina znajduje się w specjalnej mieszance dla dzbanecznikow oraz ma specjalne oświetlenie led. http://imgur.com/sstqBwU . Jakie są jej rokowania?

Na pierwszy rzut oka to faktycznie za dobrze nie wygląda ale daj jej czas a raczej duuużo czasu, przy dzbanecznikach cierpliwość jest bardzo ważna. Roślinka miała już korzonki czy to odrost do samodzielnego ukorzenienia? Jeśli to roślinka z korzonkami to wg mnie powinna się "opamietać" i będzie dobrze. Daj ją na podstawkę z keramzytem zalanym wodą i to załatwi sprawę wilgotności, podlewaj ale nie przelewaj - to ważne. I czekaj na efekty - moze to potrwać kilka tygodni zanim zacznie rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka to faktycznie za dobrze nie wygląda ale daj jej czas a raczej duuużo czasu, przy dzbanecznikach cierpliwość jest bardzo ważna. Roślinka miała już korzonki czy to odrost do samodzielnego ukorzenienia? Jeśli to roślinka z korzonkami to wg mnie powinna się "opamietać" i będzie dobrze. Daj ją na podstawkę z keramzytem zalanym wodą i to załatwi sprawę wilgotności, podlewaj ale nie przelewaj - to ważne. I czekaj na efekty - moze to potrwać kilka tygodni zanim zacznie rosnąć.

Moja hookeriana, z uschniętym stożkiem wzrostu, zaczęła wypuszczać nowy po 4 miesiącach spędzonych w terrarium. Rośliny chcą żyć i ku temu dążą.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja hookeriana, z uschniętym stożkiem wzrostu, zaczęła wypuszczać nowy po 4 miesiącach spędzonych w terrarium. Rośliny chcą żyć i ku temu dążą.

Zgadzam się ;) Zdarzyło mi sie wysłać kawałek pędu dzbanecznika do ukorzenienia (pęd z 4 listkami, po prostu ucięty bez żadnych korzeni), niestety akurat wtedy zawiodłam się na inpoście i paczka szła tydzień gdy na dworze było ponad 30 stopni. "Badylek" wegetował 4 miesiące a teraz odżył i za niedługo będą pierwsze dzbanki ;) Miałam też 4 odrosty bloody mary które chciałam ukorzenić, za duże to one nie były i już traciłam nadzieje ale wczoraj zauważyłam że jednak rosną - wsadzone do torfu dokładnie 1 sierpnia wiec też troche też im trwało zanim zaczną rosnąć. Tak więc powtarzam raz jeszcze że przy tych roślinkach to trzeba mieć meeega cierpliwość i dać im szanse.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Otrzymałem dzbanecznika w prezencie na początku listopada. Aktualnie jego sytuacja nie wygląda chyba zbyt dobrze: https://www.dropbox.com/sh/bnrvnoizvhv0mhl/...2RmqdB-88a?dl=0

Warunki: Wisi na kwietniku na ścianie przy oknie zachodnim.

Doświetlam go codziennie żarówką GROW LED ok 4h.

Podlewam jak podłoże robi się suche.

Pod doniczką z dzbanecznikiem znajduje się doniczka z keramzytem z wodą.

Wilgotność w mieszkaniu to ok 30%. Często kilka dni w tygodniu uruchamiam nawilżacz powietrza, który podnosi wilgotność do ok 40%.

Temperatura powietrza to ok 22-23 stopni.

Jak widać dzbanki wyschły praktycznie całkowicie i liście zaczęły żółknąć :( Pytanie co robię źle? Proszę o pomoc.

P.S. dodam jeszcze, że dzbanecznik rośnie bardzo szybko przy zastosowaniu doświetlania żarówką.

Edytowane przez xiio
Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdanIem nie wygląda tak źle, górne liście są zielone a to że gdzieś na dole żółknie to normalna sprawa- wiecznie nie będą na roślinie, nOrmalne że stare żółkną i odpadają. Dzbanki wysychają bo roślina aklimatyzuje się- w zależności od warunków trwa to nawet kilka miesięcy. Możliwe też że ma za sucho jednak, nie dopuszczaj do wyschnięcia podłoża lepiej by miał wilgotno cały czas ale bez przesady, nie mokro. Żeby też nie stał w wodzie. No i wilgotność za mała, przydałoby mu się spryskiwanie liści.

Aaa i jeszcze czas doświetlania jest przykrótki, 4 godziny to mało.

Moją opinie traktuj z przymrużeniem oka, powinien też wypowiedzieć się ktoś z większą wiedzą ;)

Ja dodatkowo dopiszę swoje pytanie

Czy to normalne że dzbanecznik którego mam od lipca/sierpnia napuszczał odrostów jak głupi tak że wszystkie ciasno zakrywają podłoże. To hookeriana. Straciła dzbanki aklimatyzując się i aktualnie ma jeden bardzo mały i parę zaczątków.

Edytowane przez nati
Odnośnik do odpowiedzi

Moją opinie traktuj z przymrużeniem oka, powinien też wypowiedzieć się ktoś z większą wiedzą ;)

Na przykład ja :P <--- A to śmieszek xD.

xiio,jeśli możesz to przysuń go bliżej okna,albo daj na wschodni lub południowy parapet(jeśli możesz).Dzbanecznik ma za mało wilgoci,musisz podstawić mu tackę z keramzytem zalanym do połowy wodą,a co do oświetlania to nie wiem czy jedna żarówka wystarczy.

Czy to normalne że dzbanecznik którego mam od lipca/sierpnia napuszczał odrostów jak głupi tak że wszystkie ciasno zakrywają podłoże. To hookeriana. Straciła dzbanki aklimatyzując się i aktualnie ma jeden bardzo mały i parę zaczątków.

Dziwne by było gdyby nie wypuszczał odrostów.

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi