Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześć, potrzebuję pomocy z moim dzbanecznikiem. Na jesień dostałam olbrzymi okaz N. Ventrata, jako że to nie był spodziewany prezent miałam małe problemy z domkiem dla rośliny. Pierwszy miejsce okazało się nietrafione, roślina jest już po drugiej przeprowadzce. Ok. dwa tygodnie chorowała, straciła wszystkie stare dzbanki. Teraz jest na wysokiej doniczce, nad keramzytem, ma własną lampkę z odpowiednią żarówką, podlewam wodą destylowaną. Wypuściła dwa nowe pędy, cały czas wypuszcza nowe liście, od 2 miesięcy urosła jakieś 20-30cm. Niepokoi mnie tylko wygląd "starych pędów", zdjęcie załączam poniżej. Robię wszystko tak jak w zaleceniach a i tak mi się to nie podoba. Poza tą częścią cała roślina jest zielona. Może ją za dużo podlewam? Dwa-trzy razy w tygodniu, nie tak żeby siedziała w błotku ale żeby podłoże było wilgotne.

post-7060-1484247287_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam

moje dwa dzbaneczniki do tej pory bardzo ładnie sobie rosły, nawet powypuszczały dzbanki (mam je już ok.półtora roku). Obecnie zaczynają im żółknąć liście a potem usychać. Nie zmieniałam wody ani miejsca. Czy to może być od temperatury za niskiej w pokoju albo po prostu usychają zimą?

bardzo proszę o pomoc

post-7319-1485945860_thumb.jpg

post-7319-1485945868_thumb.jpg

post-7319-1485945896_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Dostałam w "prezencie" roślinkę, która niby jest dzbanecznikiem :huh:. Została kupiona w Obi z przeceny.

Nie planowałam dzbanecznika w mojej małej, domowej hodowli, więc mam kilka pytań.

1. Możecie określić jaka to odmiana i jaki jest jego stan?

2. Czy potrzebuje dużej wilgotności oraz doświetlania? Wiem że niektórzy trzymają dzbaneczniki pod specjalną lampką w akwarium. Na razie spryskałam go spryskiwaczem, bo w pokoju jest suche powietrze i mocno grzeje grzejnik, ale nie wiem czy to pomaga. Znacie inne sposoby na zwiększenie wilgotności?

3. Czytałam gdzieś że dzbaneczniki podlewa się od góry. To ma jakieś znaczenie? Większość owadożerów powinno się podlewać przez przesiąkanie.

4. Na podłoże wystarczy sam torf ewentualnie z dodatkiem piasku lub żwiru czy muszą być te wszystkie rzeczy typu perlit, mech torfowiec, pocięta gąbka, kora itp.?

Foty:

Dz6JPG_aswarnh.jpg

dz5JPG_aswarnx.jpg

dz2JPG_aswarsn.jpg

dz7JPG_aswarsw.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Hej, otrzymałam dzbanecznik w spadku, roślina po przejściach.

Przesadziłam, ustawiłam w odpowiednim miejscu. Roślina była przelana.

Liście mają delikatną klejącą substancje na sobie.

Końcówki z których powinien rosnąć dzbanecznik są wysuszone.

Co mu jest?

Zdjęcia w załącznikach.

post-7548-1491545764_thumb.jpg

post-7548-1491545788_thumb.jpg

post-7548-1491545796_thumb.jpg

post-7548-1491546036_thumb.jpg

Edytowane przez pannafikcyjna
Odnośnik do odpowiedzi

Hej, otrzymałam dzbanecznik w spadku, roślina po przejściach.

Przesadziłam, ustawiłam w odpowiednim miejscu. Roślina była przelana.

Liście mają delikatną klejącą substancje na sobie.

Końcówki z których powinien rosnąć dzbanecznik są wysuszone.

Co mu jest?

Zdjęcia w załącznikach.

Jest to Nepenthes ventrata

Roślina będzie wypuszczać kolejne nowe ładne liście z dzbankami.

Z ususzonych końcówek nic nie wyrośnie.Klejąca substancja na liściach to nektar.Radze uciąć rośline 10cm od torfu i z łodygi zrobić sadzonki a roślina w krótkim czasie puści nowe ładne listki.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to Nepenthes ventrata

Roślina będzie wypuszczać kolejne nowe ładne liście z dzbankami.

Z ususzonych końcówek nic nie wyrośnie.Klejąca substancja na liściach to nektar.Radze uciąć rośline 10cm od torfu i z łodygi zrobić sadzonki a roślina w krótkim czasie puści nowe ładne listki.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. A te brązowe jakby wysuszone plamy na liściach? Jak się tego pozbyć? Zniknie samo jak roślina się zregeneruje?

Odnośnik do odpowiedzi