Maks02 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Proszę,powiedzcie co mogę dla niego zrobić?Zalążek nowego liścia jest zdrowy więc są chyba jeszcze jakieś szanse? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakroucz Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Cześć, potrzebuję pomocy z moim dzbanecznikiem. Na jesień dostałam olbrzymi okaz N. Ventrata, jako że to nie był spodziewany prezent miałam małe problemy z domkiem dla rośliny. Pierwszy miejsce okazało się nietrafione, roślina jest już po drugiej przeprowadzce. Ok. dwa tygodnie chorowała, straciła wszystkie stare dzbanki. Teraz jest na wysokiej doniczce, nad keramzytem, ma własną lampkę z odpowiednią żarówką, podlewam wodą destylowaną. Wypuściła dwa nowe pędy, cały czas wypuszcza nowe liście, od 2 miesięcy urosła jakieś 20-30cm. Niepokoi mnie tylko wygląd "starych pędów", zdjęcie załączam poniżej. Robię wszystko tak jak w zaleceniach a i tak mi się to nie podoba. Poza tą częścią cała roślina jest zielona. Może ją za dużo podlewam? Dwa-trzy razy w tygodniu, nie tak żeby siedziała w błotku ale żeby podłoże było wilgotne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 ; Może ogranicz podlewanie?Na moje oko on chyba gnije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakroucz Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Tylko to jest tak jakby było suche. I te młode pędy obok są zielone i im nic nie jest. A podłoże jest wilgotne ale nie mokre. Jak porównuje to rosiczki bardziej mokro od niego i nie gniją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Czekaj,tobie chodzi o to że to co wygląda na zgniłe jest suche? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakroucz Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Tak mi się wydaje, liście które z tego miejsca wychodziły były suche a nie zgniłe. No i zapomniałam wspomnieć, ze tak mu się zrobiło w poprzednim lokum, ale jeśli cały czas rośnie to może niepotrzebnie się martwię? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Może po prostu jak jest taki duży to na starość łysieje mu łodyga od dołu,jest to normalne u dzbaneczników.Zrób za jakiś czas jeszcze raz zdjęcie żeby się upewnić że nic mu nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diablo3 Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Witam moje dwa dzbaneczniki do tej pory bardzo ładnie sobie rosły, nawet powypuszczały dzbanki (mam je już ok.półtora roku). Obecnie zaczynają im żółknąć liście a potem usychać. Nie zmieniałam wody ani miejsca. Czy to może być od temperatury za niskiej w pokoju albo po prostu usychają zimą? bardzo proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Moim skromnym zdaniem mają za mało światła. Ale niech ktoś inny się wypowie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli liście usychają od dołu to nie masz się czym martwić. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flloo Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Dostałam w "prezencie" roślinkę, która niby jest dzbanecznikiem . Została kupiona w Obi z przeceny. Nie planowałam dzbanecznika w mojej małej, domowej hodowli, więc mam kilka pytań. 1. Możecie określić jaka to odmiana i jaki jest jego stan? 2. Czy potrzebuje dużej wilgotności oraz doświetlania? Wiem że niektórzy trzymają dzbaneczniki pod specjalną lampką w akwarium. Na razie spryskałam go spryskiwaczem, bo w pokoju jest suche powietrze i mocno grzeje grzejnik, ale nie wiem czy to pomaga. Znacie inne sposoby na zwiększenie wilgotności? 3. Czytałam gdzieś że dzbaneczniki podlewa się od góry. To ma jakieś znaczenie? Większość owadożerów powinno się podlewać przez przesiąkanie. 4. Na podłoże wystarczy sam torf ewentualnie z dodatkiem piasku lub żwiru czy muszą być te wszystkie rzeczy typu perlit, mech torfowiec, pocięta gąbka, kora itp.? Foty: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Jest to N.ventrata,może być w samym torfie bez doświetlania. Co do wilgotności to dla tego dzbanka jest zbędna,bo będzie rósł i dzbankował bez niej na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pannafikcyjna Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Hej, otrzymałam dzbanecznik w spadku, roślina po przejściach. Przesadziłam, ustawiłam w odpowiednim miejscu. Roślina była przelana. Liście mają delikatną klejącą substancje na sobie. Końcówki z których powinien rosnąć dzbanecznik są wysuszone. Co mu jest? Zdjęcia w załącznikach. Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez pannafikcyjna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Hej, otrzymałam dzbanecznik w spadku, roślina po przejściach. Przesadziłam, ustawiłam w odpowiednim miejscu. Roślina była przelana. Liście mają delikatną klejącą substancje na sobie. Końcówki z których powinien rosnąć dzbanecznik są wysuszone. Co mu jest? Zdjęcia w załącznikach. Jest to Nepenthes ventrata Roślina będzie wypuszczać kolejne nowe ładne liście z dzbankami. Z ususzonych końcówek nic nie wyrośnie.Klejąca substancja na liściach to nektar.Radze uciąć rośline 10cm od torfu i z łodygi zrobić sadzonki a roślina w krótkim czasie puści nowe ładne listki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pannafikcyjna Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Jest to Nepenthes ventrata Roślina będzie wypuszczać kolejne nowe ładne liście z dzbankami. Z ususzonych końcówek nic nie wyrośnie.Klejąca substancja na liściach to nektar.Radze uciąć rośline 10cm od torfu i z łodygi zrobić sadzonki a roślina w krótkim czasie puści nowe ładne listki. Dziękuję bardzo za odpowiedź. A te brązowe jakby wysuszone plamy na liściach? Jak się tego pozbyć? Zniknie samo jak roślina się zregeneruje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi