Maks02 Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 A te brązowe jakby wysuszone plamy na liściach? Jak się tego pozbyć? Zniknie samo jak roślina się zregeneruje? Nie pozbędziesz się tego,nowe liście będą zdrowe. Dziękuje bardzo za odpowiedź -więcej niż 1000 słów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpiq Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć, jestem świeży na forum. Dostałem dzbanecznika, podobno alata (tak podobno pisało na paragonie). Czy te dzbanki które schną od góry usunąć? W którym miejscu usuwa się dzbanki? Przy dzbanku, przy liściu czy obojętnie gdzie na pnączu? Co zrobić z naderwanym liściem? Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez karpiq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Dzbanecznik to ventrata, najpopularniejsza krzyżówka. Jeśli Ci się nie podoba - możesz usunąć dzbanki, jakkolwiek dla dobra rośliny polecam obcinać tylko uschnięte części. Naderwany liść - tak samo, jeżeli Ci się nie podoba to możesz uciąć, jednak dla rośliny lepiej jest zostawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nestori Napisano 12 Kwietnia 2017 Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam od jakiegoś czasu mam dzbanka z liroy merlin ogólnie od czasu gdy go kupiłem bardzo ładnie urósł. Ma dużo więcej dzbanków niż miał. Trzymam go na parapecie. Zauważyłem ze na liściach pojawiły się brązowe plamy. Powiedzcie proszę czym mogą być spowodowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 12 Kwietnia 2017 Share Napisano 12 Kwietnia 2017 oparzenia słoneczne?albo choroba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartol92 Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Rok ponad od przesadzenia, okno południowe, torf zmieszany z perlitem. Ani dzbanka, ani nic. Tylko.duży przyrost, nic więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Rok ponad od przesadzenia, okno południowe, torf zmieszany z perlitem. Ani dzbanka, ani nic. Tylko.duży przyrost, nic więcej Torf wygląda podejrzanie chociaż mogę się mylić... Ja bym go przesadziła jeszcze raz do najzwyklejszej plastikowej doniczki. Podlewasz wodą demineralizowaną? Bo doniczka dookoła ma podejrzany nalot jakby wykwit soli od kranówki. Okno południowe jest jak najbardziej ok, dbaj o to żeby miał wilgotno ale nie mokro a żeby zwiększyć wilgotność wokół roślinki możesz postawić ją na tacy wysypanej keramzytem i zalanej wodą. Z drugiej jednak strony jeśli torf rzeczywiście jest w dobrym stanie to nie przesadzaj ale zwiększ wilgotność wokół roślinki bo wygląda mi na trochę przesuszoną (pozwijane niektóre liście) i czekaj na lepsze pogody bo niestety ale słonka narazie mało więc i dzbanki nie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartol92 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Dzbanki nie rosna od 2lub3 lat. Postaram sie przesadzic roslinke, dobrac jeszcze lepsze komponenty i zaczne ją zraszać. Aczkolwiek po zraszaniu, wydawało mi sie ze roślina się patrzyła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Dzbanki nie rosna od 2lub3 lat. Postaram sie przesadzic roslinke, dobrac jeszcze lepsze komponenty i zaczne ją zraszać. Aczkolwiek po zraszaniu, wydawało mi sie ze roślina się patrzyła Nie zraszaj tylko daj podstawkę z keramzytem i zalej to wodą. Załączam zdjęcie jak wygląda to u mnie. Nie zraszam bo nie widzę takiej potrzeby a faktycznie jeśli okno południowe to zraszanie w słoneczne upalne dni może skończyć się poparzeniami. Ja w takiej sytuacji poszłabym na całość czyli pociełabym tę roślinkę na kawałki, zrobiła z nich ze 3-4 sadzonki i za jakiś miesiąc cieszyłabym sie kilkoma kolejnymi roślinkami które prawdopodobnie chętniej zaczłyby dzbankować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkacperczyk Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Cześć, 3 dni temu zakupiłam na targach nowego dzbanka i pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Otóż dzbanek na dzień dzisiejszy zaczął jakby cały wiotczeć, i liście i dzbanki. Są bardzo miękkie. Nigdy tak nie miałam ze swoimi dzbankami, jaka może być przyczyna i co mogę zrobić? Dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Zmiana z warunków wysokiej wilgotności do "pokojowej" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkacperczyk Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Zmiana z warunków wysokiej wilgotności do "pokojowej" Dziękuję za odpowiedź czyli rozumiem,że dzbanek odbije i nie muszę nic szczególnego robić przy nim? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Po widoku jednego, rozwijającego się dzbanka ciężko wnioskować kondycję całej rośliny, ale powinien dać radę, to zapewne typowy parapetowiec - ale tutaj aklimatyzacja też może potrwać jakiś czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombel1888 Napisano 5 Lipca 2017 Share Napisano 5 Lipca 2017 Witam Was Wczoraj dostałem pierwszego dzbanecznika od mojej dziewczyny (zakupionego z kwiaciarni), stąd prośba o ocenę i kilka drobnych pytań 1. Stoi on na parapecie południowym, ale jest to okno balkonowe (schowane). Bezpośrednie słońce jest tam tylko do rannych godzin (około 9-10) czy nie będzie to dla niego zbyt mało? 2. Czy na podstawie zdjęć potraficie stwierdzić czy ma odpowiednie podłoże, czy lepiej go przesadzić? 3. Czy wymaga, żeby wbić mu w podłoże jakiś patyczek do "podtrzymywania się"? Jakbyście potrzebowali więcej konkretnych zdjęć albo informacji to chętnie podam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombel1888 Napisano 7 Lipca 2017 Share Napisano 7 Lipca 2017 Hoho nie wszyscy naraz, bo tyle odpowiedzi i wskazówek, że nie wiem od czego zacząć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi