Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Otóż mam problem z dzbaneczkiem N. Rafflesiana. Wcześniej tak samo było z N .reinwardtiana i umarł.:\ Objawia się tym to że liście żółkną >zwijają się>brązowieją. Stożek wzrostu zmieniał kolor i był bardzo wiatki więc cześć jego obciąłem. Reszta cześć stożka zmienia kolor chodź ten w środku wygląda ok ale chyba zaczyna marnieć.

Podlewanie co 2-3 dzień Warunki południowy parapet , 19-25 C wilgotność 30-50% . Podłoże torf,perlit,gąbka,martwy mech. Co może być przyczyną ? Wykluczam szkodniki.

post-6050-1516616987_thumb.jpg

post-6050-1516616992_thumb.jpg

post-6050-1516616997_thumb.jpg

post-6050-1516617054_thumb.jpg

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przyczyną żółknięcia liści jest zapewne zbyt niska wilgotność. Dzbaneczniki rosną przecież w klimacie z wyższą wilgotnością powietrza. U Ciebie wilgotność jest dość niska ale łatwo możesz ją podwyższyć robiąc takie ala terrarium z 5-cio litrowej butelki (testowane). Po prostu ucinasz duł butelki i zakrywasz dzbanecznika. U mnie ten pomysł znalazł zastosowanie.^_^

Edytowane przez master
Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłem do mchu martwego. I jest w woreczku, jak wypuści jeszcze liście kilka to go jeszcze raz aklimatyzuje do parapetu. Teraz obserwuje że jest z nim lepiej staram też się trzymać temperaturę. Po prostu stożek wzrostu był bardzo miękki. Myślę że pacjent przeżyje.:) Dziękuje za rady jak by coś się działo to będę pisał.:)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam

Niedawno zakupiłem dzbanecznika ventrata. Ostatnio jeden z liści zaczął żółknąć i zwiądł zalążek dzbanka. Dzisiaj zobaczyłem, że żółkną kolejne (w pobliżu tego na zdjęciu). Czy ktoś wie co to może być? Wykluczam wilgotność i oświetlenie.

Edytowane przez master
Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam pytanie o mojego dzbanecznika, któremu ostatnio zaczęły usychać liście. Niektóre są mocno wyschnięte, ale ogólnie wszystkie liście zrobiły się takie jakby cieńsze i "papierowe".

Dzbanecznika kupiłam w maju, więc niedługo będzie już rok u mnie. W ciągu dwóch tygodni po zakupie stracił wszystkie dzbanki, potem puścił nowe pędy, ale nigdy ich nie ukończył i od tego czasu nie miał dzbanków. Jednak liście miał zdrowe, do tej pory :(

Czy da się go jakoś naprawić?

post-7775-1517750387_thumb.jpg

post-7775-1517750425_thumb.jpg

post-7775-1517750430_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaka jest wilgotność, ale wydaje mi się, że dość duża, bo to jest kuchnia, a ja sporo gotuję plus suszę tam pranie i często mam zaparowane okno nawet.

Czy może to być efekt przemrożenia? Bo przez jakiś czas stał przy oknie (zima, chciałam zeby miał więcej światła), i nie wiem czy nie było mu za zimno przy szybie, plus czasem uchylałam okno na jakieś 15 minut.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 months later...

Dzień dobry,

Ostatnio mojego dzbanecznika zaatakowały ziemiórki. Zastosowałam preparat owadobójczy na bazie olei roślinnych. Ziemiórek jest już o wiele mniej, niestety zauważyłam przebarwienia (żółte i czerwone plamy) i wzmożone zasychanie liści. Czy to oznaka współistniejącej infekcji grzybowej/wirusowej? Czy mogę jeszcze zastosować inne środki? Roślina była przesadzana 3 miesiące temu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

0c35c9ad6e20529dm.jpg

369f7d68633ea754m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Ostatnio mojego dzbanecznika zaatakowały ziemiórki. Zastosowałam preparat owadobójczy na bazie olei roślinnych. Ziemiórek jest już o wiele mniej, niestety zauważyłam przebarwienia (żółte i czerwone plamy) i wzmożone zasychanie liści. Czy to oznaka współistniejącej infekcji grzybowej/wirusowej? Czy mogę jeszcze zastosować inne środki? Roślina była przesadzana 3 miesiące temu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

0c35c9ad6e20529dm.jpg

369f7d68633ea754m.jpg

Nie wiem czy coś już zdzialasz ponieważ nowy wychodzący listek że środka jest martwy :( Nie musisz się martwić do końca ponieważ mniejszy odrost ma się dobrze i puszcza dzbanki. Gdy główna roślina padnie nie ucinaj jej ponieważ jest szansa że wypuści odrost :)

Dla własnego spokoju możesz spryskać roślinę środkiem grzybobójczym np topsin w dawce dla roślin ozdobnych.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam.

Ponad 2 tygodnie temu dostałem kupiony przez net dzbanecznik, niestety w takim stanie:

post-7790-1527678343_thumb.jpg

Kiedy w nocy temp. spadała po niżej 15 stopni zabierałem go z balkonu na pokrywę akwarium, aby w nocy miał dużą wilgotność od parującej wody.

Rano jest wystawiany na słoneczny balkon. Podlewany jest teraz przy takich wysokich temp. prawie codziennie od góry wodą demineralizowaną, taką samą wodą jest zraszany kilka razy dziennie. Liście zaczęły żółknąć dzbanek jeden uschnął i go odciąłem, a z wypuszczanych liści łodyszki od dzbanków od razu zaczynają usychać. I teraz wygląda tak:

post-7790-1527678394_thumb.jpg post-7790-1527678404_thumb.jpg

na tym zdjęciu widać poziom ciemniejszego dzbanka, bo jest w nim mucha i chyba puścił soki

post-7790-1527678414_thumb.jpg

post-7790-1527678423_thumb.jpg

Co robię nie tak?

Proszę o ocenę i pomoc

Pozdrawiam.

Szkoda, że jest brak zainteresowania.

Edytowane przez Johann
Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników, czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co dzieje się z moim dzbanecznikiem ? W rzeczywistości wygląda on jeszcze gorzej, liście są pożółkłe i lekko pomarszczone. (Nephentes gymnamphora)

https://ibb.co/c6SOky

https://ibb.co/n7XCdJ

https://ibb.co/nwHjsd

https://ibb.co/cgcvyJ

Odnośnik do odpowiedzi