adam69691 Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Witam serdecznie. Otóż mam problem z dzbaneczkiem N. Rafflesiana. Wcześniej tak samo było z N .reinwardtiana i umarł.:\ Objawia się tym to że liście żółkną >zwijają się>brązowieją. Stożek wzrostu zmieniał kolor i był bardzo wiatki więc cześć jego obciąłem. Reszta cześć stożka zmienia kolor chodź ten w środku wygląda ok ale chyba zaczyna marnieć. Podlewanie co 2-3 dzień Warunki południowy parapet , 19-25 C wilgotność 30-50% . Podłoże torf,perlit,gąbka,martwy mech. Co może być przyczyną ? Wykluczam szkodniki. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Mój wyglądał bardzo podobnie, kiedy ktoś otworzył okno i postanowił przewietrzyć pokój na 20-30 minut w zimie. Liście w dotyku były wtedy jak rozmoknięty herbatnik. Nic takiego Ci się nie przydarzyło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Przyczyną żółknięcia liści jest zapewne zbyt niska wilgotność. Dzbaneczniki rosną przecież w klimacie z wyższą wilgotnością powietrza. U Ciebie wilgotność jest dość niska ale łatwo możesz ją podwyższyć robiąc takie ala terrarium z 5-cio litrowej butelki (testowane). Po prostu ucinasz duł butelki i zakrywasz dzbanecznika. U mnie ten pomysł znalazł zastosowanie. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez master Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Przesadziłem do mchu martwego. I jest w woreczku, jak wypuści jeszcze liście kilka to go jeszcze raz aklimatyzuje do parapetu. Teraz obserwuje że jest z nim lepiej staram też się trzymać temperaturę. Po prostu stożek wzrostu był bardzo miękki. Myślę że pacjent przeżyje. Dziękuje za rady jak by coś się działo to będę pisał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Witam Niedawno zakupiłem dzbanecznika ventrata. Ostatnio jeden z liści zaczął żółknąć i zwiądł zalążek dzbanka. Dzisiaj zobaczyłem, że żółkną kolejne (w pobliżu tego na zdjęciu). Czy ktoś wie co to może być? Wykluczam wilgotność i oświetlenie. Edytowane 3 Lutego 2018 przez master Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irmina Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Cześć, mam pytanie o mojego dzbanecznika, któremu ostatnio zaczęły usychać liście. Niektóre są mocno wyschnięte, ale ogólnie wszystkie liście zrobiły się takie jakby cieńsze i "papierowe". Dzbanecznika kupiłam w maju, więc niedługo będzie już rok u mnie. W ciągu dwóch tygodni po zakupie stracił wszystkie dzbanki, potem puścił nowe pędy, ale nigdy ich nie ukończył i od tego czasu nie miał dzbanków. Jednak liście miał zdrowe, do tej pory Czy da się go jakoś naprawić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) A jaką masz wilgotność powietrza? Jest zima i sezon grzewczy więc mogła spaść. I nie widziałem dokładnie bo to jedno zdjęcie trochę nie ostre, ale czy on nie ma za sucho? Edytowane 4 Lutego 2018 przez master Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Tak też właśnie wygląda to zdjęcie z podłożem, jakby było suche jak wiór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irmina Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Nie wiem jaka jest wilgotność, ale wydaje mi się, że dość duża, bo to jest kuchnia, a ja sporo gotuję plus suszę tam pranie i często mam zaparowane okno nawet. Czy może to być efekt przemrożenia? Bo przez jakiś czas stał przy oknie (zima, chciałam zeby miał więcej światła), i nie wiem czy nie było mu za zimno przy szybie, plus czasem uchylałam okno na jakieś 15 minut. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Nie miałem jeszcze takiej sytułacji wiec nie wiem, ale spójrz na post 437 i wcześniejsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 10 Marca 2018 Share Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) ... Edytowane 11 Marca 2018 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buniaaaa Napisano 14 Maja 2018 Share Napisano 14 Maja 2018 Dzień dobry, Ostatnio mojego dzbanecznika zaatakowały ziemiórki. Zastosowałam preparat owadobójczy na bazie olei roślinnych. Ziemiórek jest już o wiele mniej, niestety zauważyłam przebarwienia (żółte i czerwone plamy) i wzmożone zasychanie liści. Czy to oznaka współistniejącej infekcji grzybowej/wirusowej? Czy mogę jeszcze zastosować inne środki? Roślina była przesadzana 3 miesiące temu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 14 Maja 2018 Share Napisano 14 Maja 2018 Dzień dobry, Ostatnio mojego dzbanecznika zaatakowały ziemiórki. Zastosowałam preparat owadobójczy na bazie olei roślinnych. Ziemiórek jest już o wiele mniej, niestety zauważyłam przebarwienia (żółte i czerwone plamy) i wzmożone zasychanie liści. Czy to oznaka współistniejącej infekcji grzybowej/wirusowej? Czy mogę jeszcze zastosować inne środki? Roślina była przesadzana 3 miesiące temu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc Nie wiem czy coś już zdzialasz ponieważ nowy wychodzący listek że środka jest martwy Nie musisz się martwić do końca ponieważ mniejszy odrost ma się dobrze i puszcza dzbanki. Gdy główna roślina padnie nie ucinaj jej ponieważ jest szansa że wypuści odrost Dla własnego spokoju możesz spryskać roślinę środkiem grzybobójczym np topsin w dawce dla roślin ozdobnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Witam. Ponad 2 tygodnie temu dostałem kupiony przez net dzbanecznik, niestety w takim stanie: Kiedy w nocy temp. spadała po niżej 15 stopni zabierałem go z balkonu na pokrywę akwarium, aby w nocy miał dużą wilgotność od parującej wody. Rano jest wystawiany na słoneczny balkon. Podlewany jest teraz przy takich wysokich temp. prawie codziennie od góry wodą demineralizowaną, taką samą wodą jest zraszany kilka razy dziennie. Liście zaczęły żółknąć dzbanek jeden uschnął i go odciąłem, a z wypuszczanych liści łodyszki od dzbanków od razu zaczynają usychać. I teraz wygląda tak: na tym zdjęciu widać poziom ciemniejszego dzbanka, bo jest w nim mucha i chyba puścił soki Co robię nie tak? Proszę o ocenę i pomoc Pozdrawiam. Szkoda, że jest brak zainteresowania. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez Johann Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwiatek Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 Witam serdecznie wszystkich użytkowników, czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co dzieje się z moim dzbanecznikiem ? W rzeczywistości wygląda on jeszcze gorzej, liście są pożółkłe i lekko pomarszczone. (Nephentes gymnamphora) https://ibb.co/c6SOky https://ibb.co/n7XCdJ https://ibb.co/nwHjsd https://ibb.co/cgcvyJ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi