Skocz do zawartości

Ocena stanu zdrowia dzbanecznika - zbiorczy.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Posiadasz ventrate a nie alate. Jest ona łatwa w hodowli, zapewnij jej tylko podwyższoną wilgotność powietrza. W zdrewniałych miejscach powinno się pojawić więcej odrostów. Roślina jest w średnim stanie, ale raczej za nią nie przepłaciłeś.

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadasz ventrate a nie alate

A z skąd ta pewność że to ventrata? Po kupiona w sklepie to już ventrata?

Jak roślina ma jakieś dzbanki do wrzuć zdjęcia a jak nie to jak się pojawią to wrzuć.

- i najważniejsze porady ogólne od chodowców którzy sykali się z tą odmianą

http://bit.ly/KjzxDs

P.S Piszę się 'hodowców'.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...

Tak, to ta krzyżówka, potwierdzam, że stan rośliny jest dobry, ale jak chcesz żeby ładnie rosła i dzbankowała, to zapewnij jej dużo światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to ta krzyżówka, potwierdzam, że stan rośliny jest dobry, ale jak chcesz żeby ładnie rosła i dzbankowała, to zapewnij jej dużo światła.

Raczej jest nie wskazane żeby go wystawić na bezpośrednie słońce. Dobrze rozumiem ? Wczoraj przesadziłem go do większej doniczki zobaczymy jak to zniesie. Zauważyłem również jakoś taśmę owiniętą wokół korzeni, więc delikatnie ją usunąłem żeby nie uszkodzić korzeni. Dzięki za odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie Ci wisieć na środku pokoju to na dzbanki nie licz. A jak myślisz jak wygląda holenderska masówka?

Proponowałbym jakieś miejsce na wewnętrznej stronie dobrze oświetlonego parapetu. Wówczas nie będzie to bezpośrednie słońce (szyba zatrzymuje część promieni słonecznych), ale może być wystarczająco mocne, ale roślina produkowała dzbanki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Proszę o ocenę mojego dzbanecznika :)

niestety ma bardzo ciasną doniczkę, staram się go podlewać ale on chłonie wodę którą dostaje jak szalony w tej doniczuszce, oraz spryskuję go 3-4 razy dziennie. czy mogę je rozsadzić czy czekać do wiosny

ec6d185a8dd9370bm.jpg

39f420cf9e1f2d1cm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi