hddk Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Z wiekiem tak. Zarówno na zdrewniałej części łodygi jak i od korzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Posiadasz ventrate a nie alate. Jest ona łatwa w hodowli, zapewnij jej tylko podwyższoną wilgotność powietrza. W zdrewniałych miejscach powinno się pojawić więcej odrostów. Roślina jest w średnim stanie, ale raczej za nią nie przepłaciłeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) Posiadasz ventrate a nie alate A z skąd ta pewność że to ventrata? Po kupiona w sklepie to już ventrata? Jak roślina ma jakieś dzbanki do wrzuć zdjęcia a jak nie to jak się pojawią to wrzuć. - i najważniejsze porady ogólne od chodowców którzy sykali się z tą odmianą http://bit.ly/KjzxDs P.S Piszę się 'hodowców'. Edytowane 17 Maja 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Witam. Chciałem się dowiedzieć jaki to jest gatunek dzbanecznika oraz czy wszystko jest z nim w porządku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Jest to nepenthes ventrata i wygląda bardzo dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Za mokro ma to po pierwsze, jeśli kupowałeś w obi itd. to ventrata, co do tych czarnych plam niech się ktoś wypowie, chyba że to torf tak upaćkany na roślinie. Edit uprzedzony Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 co do tych czarnych plam niech się ktoś wypowie, To nie są żadne czarne plamy tylko torf który dostał się na liście np. podczas opryskiwania rośliny wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 jeśli kupowałeś w obi itd. to ventrata Nie ma co tak z góry zakładać, zawsze może się trafić jakaś holenderska Rebecca soper czy coś Ale to jest istotnie ventrata. No i, jak wyżej, troszkę za mokro, a poza tym ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Witam. Dziś zakupiłem dzbanecznik z Obi. Cena była w miarę przystępna jak na 2 rośliny w jednej doniczce kosztowało 41 zł. Chciałbym się upewnić czy to jest Nepenthes "Rebecca Soper" oraz czy jego stan jest dobry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 W dobrym, przetrzyj mu liście bo całe są w osadzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Tak, to ta krzyżówka, potwierdzam, że stan rośliny jest dobry, ale jak chcesz żeby ładnie rosła i dzbankowała, to zapewnij jej dużo światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Tak, to ta krzyżówka, potwierdzam, że stan rośliny jest dobry, ale jak chcesz żeby ładnie rosła i dzbankowała, to zapewnij jej dużo światła. Raczej jest nie wskazane żeby go wystawić na bezpośrednie słońce. Dobrze rozumiem ? Wczoraj przesadziłem go do większej doniczki zobaczymy jak to zniesie. Zauważyłem również jakoś taśmę owiniętą wokół korzeni, więc delikatnie ją usunąłem żeby nie uszkodzić korzeni. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Jak będzie Ci wisieć na środku pokoju to na dzbanki nie licz. A jak myślisz jak wygląda holenderska masówka? Proponowałbym jakieś miejsce na wewnętrznej stronie dobrze oświetlonego parapetu. Wówczas nie będzie to bezpośrednie słońce (szyba zatrzymuje część promieni słonecznych), ale może być wystarczająco mocne, ale roślina produkowała dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ika9283 Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Proszę o ocenę mojego dzbanecznika niestety ma bardzo ciasną doniczkę, staram się go podlewać ale on chłonie wodę którą dostaje jak szalony w tej doniczuszce, oraz spryskuję go 3-4 razy dziennie. czy mogę je rozsadzić czy czekać do wiosny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Co to za odmiana? Na pewno ma ewidentnie za mało światła. Skoro ma za ciasną doniczkę to dlaczego go nie przesadzisz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi