kasia5583 Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Akwarium przykryte tylko 2 dziurki na powietrze. Doświetlam lampą jarzeniowątaką jak do akwarium z rybkami. Wilgotnść nie wiem jak sprawdzić ale szyby cą zaparowane prawie całe. Staram się utrzymać temp. 23- 25 Zdjęcie dopiero jutro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Znając życie jest to ventratka jemu nie dużo trzeba do szczęścia;p Pamiętaj tylko żeby nie stał cały czas w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Prawdopodobnie jest to jakaś popularna krzyżówka, która nie potrzebuje większej wilgotności niż tzw. "parapetowa". Radził bym Ci jednak wyjąć roślinę z akwarium, chyba, że chcesz ja już tam zawsze trzymać. Bo jeśli przyzwyczai się ona do wilgotności rzędu 90%-100% to jak wróci na parapet znów zacznie marnieć. Trzymając roślinę w tak dużej wilgotności bez wentylacji narażasz ją na pleśń i atak grzyba. Na Twoim miejscu wymienił bym też podłoże na torf ewentualnie jakąś mieszankę torfu np. kwaśny torf, gąbka, styropian, drobny keramzyt w proporcji 2:1:1:1, ale przy takiej krzyżówce nie jest to konieczne, spokojnie poradzi sobie w samym torfie. I doświetlaj jak doświetlałaś o ile to świetlówka przeznaczona dla wzrostu roślin. Podlewaj tak aby podłoże było cały czas wilgotne i nie pozwól aby korzenie rośliny były wciąż zamoczone w wodzie (jeśli doniczka stoi na podstawce to między podstawkę a doniczkę włóż jakiś "dystans" może to być np inna mniejsza podstawka. Edytowane 24 Listopada 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Oglądałam zdjęcia na forum i mój dzbanecznik pasuje do Napenthes xventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 I co z tym dzbankiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Odzyskuje siły, po 3 dniach widzę poprawę. Zobaczymy co będzie dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 To jakie teraz warunki ma Twój dzbanecznik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Pozostawiłam go w akwarium, ma tam cieplutko i jasno bo doświetlam go lampką jarzeniową. Podlewam od góry i zraszam. W przykrywie akwarium są dwa otwory ale dodatkowo odkrywam na kilka minut dziennie akwarium żeby z nim porozmawiać Planuję rozsadzić go bo mniejszy się dusi. Kupiłam mieszankę torfów nadaje się do roślin które potrzebują dużej wilgotności jak mój dzbanek jak i bonsai. Zrobiłam zdjęcie ale nie mogę go zamieścić. W dwóch miejscach tuż nad dużymi liśćmi coś zaczęło wyrastać. Na razie to tylko takie pączki. Co to może być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Zrobiłam zdjęcie ale nie mogę go zamieścić. Możesz, możesz. Więcej wiary w siebie. W dwóch miejscach tuż nad dużymi liśćmi coś zaczęło wyrastać. Na razie to tylko takie pączki. Co to może być? Nowe stożki wzrostu prawdopodobnie. Fotka by wszystko wyjaśniła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Pozostawiłam go w akwarium, ma tam cieplutko i jasno bo doświetlam go lampką jarzeniową. Podlewam od góry i zraszam. W przykrywie akwarium są dwa otwory ale dodatkowo odkrywam na kilka minut dziennie akwarium żeby z nim porozmawiać Planuję rozsadzić go bo mniejszy się dusi. Kupiłam mieszankę torfów nadaje się do roślin które potrzebują dużej wilgotności jak mój dzbanek jak i bonsai. Zrobiłam zdjęcie ale nie mogę go zamieścić. W dwóch miejscach tuż nad dużymi liśćmi coś zaczęło wyrastać. Na razie to tylko takie pączki. Co to może być? Pytanie - co to za torfy? ja bałbym się używać innych niż torf kwaśny albo czysty mech torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Na opakowaniu było napisane " Podłoże torfowe Hartmana wzbogacone torfem humusowym" facio w sklepie polecał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Na opakowaniu było napisane " Podłoże torfowe Hartmana wzbogacone torfem humusowym" facio w sklepie polecał. Ci sprzedawcy w wiekszości na niczym się nie znają, nawet zbytnio kitu pociskać nie potrafią. Dla przykładu. w Leroy Merlin w Bielsku jest sprzedawca, który ang. słowo "plants" przetłumaczył jako dzbanecznik". http://e-ogrodnicy.pl/index.php?p451,podloze-do-bonsai-5-l ten torf kupiłaś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Na opakowaniu było napisane " Podłoże torfowe Hartmana wzbogacone torfem humusowym" facio w sklepie polecał. http://sklep.primaflora.pl/podloze_do_bons...l,167,3377.html - "Podłoże wzbogacone jest doskonałej jakości nawozem wieloskładnikowym, dzięki czemu zawiera makroelementy N, K, P, Mg, Ca oraz mikroelementy B, Zn, Cu, Mn, Mo, Fe." Jeżeli to to, to absolutnie nie nadaje się dla dzbanecznika, ani żadnej innej rośliny owadożernej... Co do polecania, to cóż - na kupionym w Obi dzbaneczniku widniała informacja, by nawozić go raz w miesiącu, zaś półka z kapturnicami w LM była opisana tabliczką "Carnivores" jako nazwą gatunku. Kompletnie nie miałabym zaufania do porad osób pracujących w takich miejscach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) to co mam kupić, zwykły torf był tylko w 80 litowych pakach, nawet tego nie doniosę do domu. i gdzie w Świnoujściu jest jeden ogrodniczy. Edytowane 29 Listopada 2012 przez kasia5583 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 o i przypadkiem udało mi się wstawić zdjęcie mojego dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi